Što zapravo boli Manolića?

Što zapravo boli Manolića i koji je njegov problem s Karamarkom – Jasno je da Manolića prije svega boli suđenje u Muenchenu, kojeg ne bi bilo bez velikog zalaganja HDZ-a i Tomislava Karamarka, a to suđenje ruši same temelje udbe i otvara vrata tome da na red dođe upravo i sam prvosvećenik tajnih službi

“Da je Franjo Tuđman išao provoditi lustraciju, prvo bi se Tomislava Karamarka morao riješiti jer je Karamarko radio za Udbu krajem 80-tih. Dakle, radio je s onima koji su obrađivali Tuđmana u periodu kad je on bio u debeloj oporbi prema postojećoj vlasti”, naglasio je u razgovoru za Nacional Josip Manolić i ostao živ do daljnjega.

Je li Karamarko radio za Udbu to Manolić može znati i ne mora. Isto tako ako to Manolić zna, on može reći istinu, ali i ne mora. Naime, Manolić je agent Udbe, a ne dobroćudni građanin koji iz humanih pobuda u želji da izvrši svoju građansku dužnost izbosi javnosti sve korisne informacije koje zna. Manolić u svakom svojem intervjuu šalje određene poruke. Obračunava se s ovim ili onim, usmjerava ili huška javnost za ili protiv onoga tko je trenutni cilj. Devedesetih je to bio Franjo Tuđman, a sada to očito postaje Tomislav Karamarko.

Kad su agenti u pitanju onda je kod svake njihove izjave potrebno dobro poznavati situaciju i kontekst u kojemu se ta izjava izjavljuje. Prije svega jer je rad u agenturama uvijek tajan, konspirativan pa stoga svako izlaženje u javnost, otkrivanje nekih stavova, informacija može biti žrtvovanje agenta i službe pa zato mora biti dobro planirao i odvagano kako bi se ta rizik žrtve isplatio.

Manolić nije bilo tko, pogotovo ne neki običan agent. On je šef agenata, ‘deus ex machina’ transformiranog, konvertiranog, sustava agenata bivše Udbe u jednu hibridnu varijantu prilagođenu zahtjevima nastanka i postojanja nezavisne države Hrvatske. Za njih je to neprijateljski teritorij, neprijateljsko okruženje u kojem ne mogu mirno živjeti zbog mnogih zlodjela koja su počinili za vrijeme Jugoslavije. Zato je njima riječ lustracija poput crvene krpe.

Ta hibridna varijanta udbaške mreže nekadašnje SR Hrvatske ustrojena je po feudalnim načelima cezaropapizma i prekriva većinu važnijih gospodarskih i bankarskih sustava. Manolić je u tom sustavu vrhovni svećenik koji imenuje vladara i ostalo plemstvo. Nedavno sam bio u jednom društvu političara iz one starije garde, gdje sam čuo svjedočanstvo kako je za izbor Zorana Milanovića na mjesto predsjednika SDP-a 2007. godine bio izravno zaslužan upravo Josip Manolić. I da je to imenovanje prvog SDP-ovca Manolić obavio mobitelom.

Najave Tomislava Karamarka kako će provesti lustraciju ne zvuče ugodno Manoliću i njegovim konfidentima. Približavanje izbora i raspoloženje javnosti očito zabrinjavaju žilavu Udbašku kamarilu. Stoga ovakav Manolićev napad na Karamarka treba gledati u tom kontekstu kao podmetanje kukavičjeg jaja u neprijateljsko gnijezdo. Manolićeva nervoza očito pokazuje kako on, Manolić vjeruje da se Karamarko ne šali kada govori o lustraciji. Ipak, najzanimljivija informacija u ovoj situaciji jest da po Manolićevoj procjeni Karamarko, odnosno HDZ sigurno dolaze na vlast na sljedećim izborima. Jer ne bi se stari udbaš toliko nervirao i izlagao takvim javnim istupima da je pred Milanovićevim Kukurikavcima još jedan mandat. Ova Manolićeva izjava je potez očajnika (riječ je u množini) koji slute dolazak nezgodnih vremena. Osim toga, kad Manolić nekoga napadne onda je to jasan znak da taj nije dio njegovog udbaškog kola.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content