Tihomir Dujmović: ’Martićevac’ na Markovu trgu

Sada, kad smo čuli i branitelje i Vladu, jedna stvar je sigurna: da je premijer manje tvrdoglav, da nije neronovski tašt, taj se razgovor mogao obaviti prije sedam mjeseci i uštedio bi naciji jednu veliku muku.

No, prkosan i arogantan, on je i branitelje i cijelu naciju prepustio emocijama i tek kad je vidio da se autobusi puni revoltiranih branitelja spremaju prema Zagrebu, pristao je na razgovor.

Razgovor je, pak, pokazao da je ministar Matić lagao kad je rekao da braniteljima ni jedno pravo nije uskraćeno! Osim toga mi nismo čuli Matićev demanti niti jednog podatka o poniženom socijalnom statusu branitelja, napose invalida, koje je Glogoški stavio na stol!

Činjenica, pak, da je na upit Glogoškog zbog čega se daju mirovine i druge naknade aboliranim martićevcima i zbog čega ne bismo objavili registar pripadnika neprijateljske vojske, premjer poručio da to ne može napraviti jer se boji reakcije iz Beograda, uistinu je skandalozna.

Strah od Beograda

Milanović je objašnjavajući zbog čega ne može objaviti registar agresora rekao da znamo kako se reagiralo s druge strane i zbog znatno manjih stvari i tu je zastao.

Poslije će se vaditi na Tuđmanovu aboliciju, ali, pobjeglo mu je! Pobjeglo mu je da se ne usuđuje objaviti popis agresorskih vojnika jer se boji reakcije iz Beograda! I to je najskandalozniji detalj pregovora!

Njegova teza da je ta priča zbog abolicije „cementirana“, posve je neuvjerljiva. Cementirana je bila i obveza da izručimo Perkovića, pa je Milanović krenuo čak i u promjenu Ustava samo da „cementirano“ razbije i promijeni!

Dakle, kad hoće, on se bori kao lav! Taj detalj da se premijer države Hrvatske boji objaviti popis agresorskih vojnika jer mu koljena klecaju pred Beogradom, jedna je od najsramotnijih slika ove Vlade.

Beograd nam ne vraća ukradene umjetnine i ne zanima ga što mi mislimo.

Beograd godinama odbija pregovore oko vukovarskih ada i nije ga briga što misli Zagreb.
Beograd rehabilitira Dražu Mihailovića čija vojska u svakom ratu poubija na tisuće Hrvata i uopće ga ne zanima što će reći Zagreb.

Ali, Milanovićevoj Vladi koljena klecaju pred reakcijom Beograda čak i u slučaju kad ih stopostotni hrvatski ratni invalidi zamole da objave popis četnika što su napadali Hrvatsku! A tako bi htjeli da ih se tretira kao „narodnu“ vlast!

Pravo i ‘pravo’

Pogledajte Milanovićevu pravnu državu: netko tko se nakon što su mu četnici srušili kuću prijavio kao lažni branitelj da bi u kaosu rata dobio koju kunu više, ako ga sad Matić nakon objave registra otkrije, odgovarat će pred zakonom i sramotit će se pred cijelom zemljom!

Ali, abolirani četnik koji mu je kuću srušio nikad za to neće odgovarati, niti će se sramotiti! I to je za Milanovića cementirano stanje? I takva vlast bi se htjela zvati narodnom? Kad pak govorimo o prosvjedima branitelja, nema puno sumnje da je eskalacija nasilja odgovarala vlastima jer ako na invalide u kolicima pošaljete do zuba naoružane specijalce, jasno je da ste došli demonstrirati silu!

Osim toga: iza 22 sata jest zabranjeno remećenje javnog reda, ali ne piše u zakonu da automatski iza 22 sata imate pravo s interventnim policajcima rastjeravati okupljene. Pa nije uveden policijski sat! Policija je, naime, čim su odzvonila 22 sata, krenula u nasilno rastjeravanje invalida, premda to zakon ne implicira! Preventivno rastjerivanje okupljenih zakonski nije predviđeno, inače bi svaku skupinu ljudi na cesti iza 22 sata imali pravo rastjerivati vodenim topovima!

Drugo, nema nikakve sumnje da je ulaskom u Crkvu policija prekršila Vatikanske ugovore. Zašto Crkva šuti o tome? Je li to stoga što je papinski nuncij, kako tvrde kuloari, naglašeno sklon ovoj lijevoj vladi? Budući da se jasno vidjelo da je nekoliko specijalaca ušlo u crkvu, kako je moguće da za to nitko ne odgovara? Zar su i ulaskom u crkvu invalidi remetili javni red i mir?

Po kojim zakonima?

Po kojem je zakonskom propisu policija uopće krenula u crkvu? Po kojem propisu su zabranili da se invalidima da voda i donesu lijekovi? Hitna pomoć je puštena kad je Glogoškom pozlilo, ali on je sam rekao da policija nije dopustila da im se donesu lijekovi i voda! Osim toga, na nekoliko portala su se pojavile informacije, o kojima se otvoreno govorilo i u „Bujici“ i na Vinkovačkoj TV, da je jedan pripadnik Interventne policije na Markovu trgu bio zapravo abolirani „martićevac“!

Internet bruji tim informacijama i nitko ih danima ne demantira. Policija bi morala reći je li, dakle, točno da su na stopostotne hrvatske ratne vojne invalide poslali u sklopu interventne policije i jednog aboliranog „martićevca“?

TIHOMIR DUJMOVIĆ/SD

Odgovori

Skip to content