VELJKO MARIĆ U HRVATSKOJ: Pomogla Kolinda, ministarstvo Vesne Pusić nezainteresirano

Ministarstvo V. Pusić za izručenje bilo nezainteresirano, pomogla Kolinda – Odvjetnik za direktno.hr otkriva tko je najzaslužniji za vraćanje Veljka Marića te zašto Hrvatska ne smije biti zadovoljna u potpunosti

Za izručenje Veljka Marića najzaslužniji je pritisak javnosti, odnosno njegova obitelj, veteranske udruge, ali i diplomacija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je o izručenju ratnog veterana Marića razgovarala sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem za vrijeme njegovog posjeta Hrvatskoj početkom ožujka ove godine. Olujić smatra da je najmanje zaslužna diplomacija Ministarstva vanjskih poslova koja ne samo da je bila površna, nego i nezaintereisrana u traženju izručenja Veljka Marića Hrvatskoj, kao i u zahtijevanju da Srbija ukine zakon o regionalnoj jurisdikciji.

Drago mi je da je Veljko Marić izručen Hrvatskoj i da se nalazi u jurisdikciji hrvatskih vlasti, rekao je za direktno.hr odvjetnik Željko Olujić, istaknuvši da Hrvatska ne smije u potpunosti biti zadovoljna tim ishodom.

„Ne trebamo biti euforični zbog izručenja hrvatskog veterana Veljka Marića Hrvatskoj. Ne smijemo zaboraviti da je on pravomoćnom presudom proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i Hrvatskoj su u pogledu tog kaznenog postupka na određen način vezane ruke“, objasnio je Olujić, no istaknuo je da će Hrvatska, pošto se Marić nalazi u hrvatskoj jurisdikciji, odlučiti kako će ratni veteran odslužiti tu kaznu. Isto tako, Hrvatska će voditi još jedan kazneni postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji, objasnio je Olujić.

Veljko Marić je bio uhićen na temelju zakona o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije.

„Srbija se donošenjem zakona o regionalnoj jurisdikciji ponijela kao patron, ali i kao žrtva jer uvijek smatra da je napad najbolja obrana… To je svojevrsni cinizam jer upravo je Srbija ta koja je pokrenula postupak koji je doveo do rata na prostoru bivše Jugoslavije, a donijela je zakon kojim se proglasila nadležnom da procesuira ratne zločine na području drugih država bivše Jugoslavije“, kazao je Olujić.

„Činjenica jest da se Hrvatska protivila donošenju takvog zakona, ali oni su taj zakon u okvirima svojeg zakonodavstva svejedno donijeli. Radi se zapravo o političkoj odluci i Hrvatska i hrvatski parlamentarci bi svakako trebali putem Europskog parlamenta pritiskati i lobirati da Srbija taj zakon koji je duboko amoralan stavi van snage, odnosno da ga ukine“, smatra Olujić.

Za izručenje Veljka Marića najzaslužniji je pritisak javnosti, odnosno njegova obitelj, veteranske udruge, ali i diplomacija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je o izručenju ratnog veterana Marića razgovarala sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem za vrijeme njegovog posjeta Hrvatskoj početkom ožujka ove godine, istaknuo je Olujić.

„Za predaju Veljka Marića hrvatskoj jurisdikciji najmanje je zaslužna diplomacija Ministarstva vanjskih poslova koja ne samo da je bila površna, nego i nezaintereisrana u traženju izručenja Veljka Marića Hrvatskoj, kao i u traženju Srbije da ukine nesretni zakon o regionalnoj jurisdikciji. Pa ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prilikom svog posjeta Srbiji nije ni spomenula tu temu“, prisjetio se Olujić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content