Nakon presude Vrhovnog suda u SAD-u pada potpora istospolnom “braku”

Rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja agencije GFK i Associated Press-a pokazuju da se 41% Amerikanaca ne slaže s odlukom Vrhovnog suda kojom je ozakonjen gay “brak”, dok samo 39% ispitanika podržava odluku. Izgleda da je pitanje vjerske slobode odlučujući čimbenik u promjeni javnog mnijenja. Amerikanci ne gledaju blagonaklono na činjenicu da vlada maltretira i progoni njihove sugrađane koji nisu učinili nikakav prijestup već ih se kriminalizira jedino zbog toga što se drže svojih moralnih načela.

Nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Obergefell pala potpora istospolnom “braku

Objava: 20. srpanj, 2015.

Rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja agencije GFK i Associated Press-a pokazuju da se 41% Amerikanaca ne slaže s odlukom Vrhovnog suda kojom je ozakonjen gay “brak”, dok samo 39% ispitanika podržava odluku. Novinski internetski portal Brietbart izvješćuje da je razlika u podršci još izraženija kada se pitanje istospolnog “braka” odražava na vjerske slobode:

Ispitivanje AP-a otkriva kako 42% Amerikanaca odobrava ozakonjenje gay “braka”, dok je slično ispitivanje provedeno u travnju pokazivalo potporu od 48%. Nadalje, kada su interesi istospolnih parova i vjerskih sloboda suprotstavljeni većina Amerikanac (56%) smatra da bi država trebala štititi vjerske slobode.

Izgleda da je pitanje vjerske slobode odlučujući čimbenik u promjeni javnog mnijenja. Amerikanci ne gledaju blagonaklono na činjenicu da vlada maltretira i progoni njihove sugrađane koji nisu učinili nikakav prijestup već ih se kriminalizira jedino zbog toga što se drže svojih moralnih načela. Prošlih mjeseci su tvrtke koje sudjeluju u organizaciji vjenčanja i neki suci imali problema jer su se držali svojih uvjerenja da je brak zajednica žene i muškarca, a njihov je progon izazvao bijes javnosti širom zemlje.To potvrđuje i izvješće Associated Press-a:

Primjerice, većina Amerikanaca smatra kako bi za lokalne službenike koji se zbog vjerskih razloga protive istospolnom “braku” trebala postojati mogućnost izuzeća od obveze izdavanja dozvole za brak istospolnim parovima. 49% Amerikanaca smatra kako treba postojati mogućnost izuzeća u takvim slučajevima, dok 47% Amerikanaca navodi da ih se treba prisiliti da poštuju zakon. Štoviše, sve veći broj građana SAD-a smatra kako se tvrtkama koje sudjeluju u organizaciji vjenčanja mora dozvoliti da odbiju davati svoje usluge homoseksualnim i lezbijskim parovima. Dok je u travnju 52% Amerikanaca smatralo da bi za tvrtke trebala postojati takva mogućnost, u zadnjoj anketi je ovaj broj ispitanika narastao na 59%.

“Ono što je Vrhovni sud odlučio ugrozilo je naše vjerske slobode,” rekao je Michael Boehm, 61-godišnji industrijski inženjer iz područja Detroita koji sebe opisuje kao neovisnog konzervativca. “Uskoro ćemo vidjeti da postoje suprotstavljeni interesi između građanskog zakona koji je na snaz i ljudi koji žele živjeti u skladu sa svojom vjerom,” rekao je Boehm. Ispitivanje je provedeno nakon povijesne odluke u slučaju Obergefell v. Hodges, kojom je Vrhovni sud izbrisao zakone saveznih država koji su brak definirali kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene, čime je de facto istospolni “brak” postao vrhovni zakon na čitavom području SAD-a.

Amerikanci neće dopustiti nepravednim vlastima da gaze njihova prava. Ne smijemo nikada raditi kompromis s našim temeljnim uvjerenjima. Uvijek moramo braniti istinu. Presuda u slučaju Obergefell je između ostalog napad na instituciju obitelji i braka, kao i na vjerske slobode, i kao takva se neće održati

Izvor: zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content