Pokušaji kriminalizacije “devedesetih”: Ostojić-Lalovčeva skupina priprema uhićenja Franje Gregurića i Božidara Prke

Specijalni timovi iz sastava dvaju Milanovićevih ministarstava, onog na čijem je čelu ministar Rajko Ostojić te Lalovčevog “specijalnog odreda” iz Ministarstva financija, ojačani izvanjsklim suradnicima, tjednima pokušavaju napraviti sve potrebne predradnje kako bi došlo do novih spektakularnih uhićenja osoba koje se na bilo koji način mogu povezati s HDZ-om devedesetih.

Sudeći prema insiderskim izvorima, kao izravna meta istražiteljskim skupinama koje imaju zadaću pripremiti materijale za policijski USKOK označeni su nekadašnji predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić i raniji ministar financija Božo Prka.
Gregurić je bio predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva u najtežim danima devedesetih. Dužnost premijera obnašao je u razdoblju između 17. srpnja 1991. i 12. kolovoza 1992. godine. Upravo u njegovom mandatu donesena je odluka o osamostaljenju, kojoj se suprotstavljao tadašnji Račanov SKH-SDP, ali je došlo i do međunarodnog priznanja Hrvatske.

Kao druga osoba koja se nalazi na višednevnom udaru Lalovac-Ostojićevih istražitelja spominje se ime aktualnog predsjednika uprave Privredne banke Zagreb Bože Prke. Prka je prije dolaska na tu dužnost u veljači 1998. godine, bio ministar financija u razdoblju od 7.7.1994. do 11.9.1997. godine.

Zanimljivo je da je Prka, kao predsjednik Uprave PBZ-a je 2003. godine dobio nagradu za bankara godine u jugoistočnoj Europi, koju dodjeljuje časopis FINANCE CENTRAL EUROPE, a isti časopis ga je 2006. godine proglasio i bankarom godine u Hrvatskoj.
Cilj – kriminalizacija “devedesetih”

Da su stvarni ciljevi ovih aktivnosti isključivo političke naravi uvjeravaju nas insiderski krugovi s kojima smo razgovarali.
– Strateški cilj ovih aktivnosti je pokušaj kompromitiranja “devedesetih” kao svjetonazorsko-političkog koncepta na kome aktualno vodstvo HDZ-a gradi svoju izbornu strategiju. Preko istrage o privatizaciji i pretvorbi bankarskog sektora fokusiranog samo na razdoblje “devedesetih”, ali ne i na razdoblje Ivice Račana kada je većina domačih banaka prodana stranim vlasnicima, vladajući će do izbora pokušati kompromitirati HDZ-ovo pozivanje na “devedesete” – upozoravaju insideri.

Na naše pitanje, zašto onda nema istrage o privatizaciji Zagrebačke banke, upozoreni smo da odgovor potražimo među popisom donatora dviju Josipovićevih kampanja i kampanje Kukuriku koalicije.
-Odvrtite li snimku nazočnih u stožeru Kukuriku koalicije u trenucima kada je Zoran Milanović slavio izbornu pobjedu, vidjet ćete da se među zvanicama nalaze predstavnici te banke ali i Joža Manolić, u posljednje vrijeme ključni Milanovićev saveznik i tumač večine zakulisnih operacija kreiranih unutar Milanovićevog stožera – upozoravaju insideri bliski istrazi.

Tko su članovi skupine

Zanimalo nas je i tko su članovi tima koji se u javnosti sve više spominje kao dio nekakvog parasustava koji služi samom vrhu vlasti, na što nismo dobili konkretan odgovor.
– Potražite li imena članova Ostojićevog paratima koji je svojevremeno “pakirao” generalu Anti Gotovini, doči ćete do zaključka. Kad taj popis proširite s još nekoliko osoba iz policijskog i medijskog miljea, doći čete do onog što vas zanima – upozorile su nas osobe s kojima smo razgovarali.

Odgovor na sastav Ostojićeve skupine, ponudio nam je 444. broj Nacionala od 18. svibnja 2004. godine.
-Tu isluženu skupinu, koju je Ostojić ponovo aktivirao, činili su Drago Francisković, Božo Kovačević, Darko Starčević, Ljubo Ljubišić i Milovan Škorić. Osim njih Ostojić je imao i posebno povjerljive kadrove iz MUP-a: Marija Bertinu, tijesno povezanog s Karmen Kardum, tajnicom već spomenutog specijalnog savjetnika zapovjednika SFOR-a Oscara Vere, sveprisutnog Željka Dolačkoga i Jadranka Belinu, Zdravka Šeničnjaka te Špiru Mišu, šefa Ureda za osiguranje MUP-a. U skupini je bio i umirovljeni policajac Dubravko Klarić – navodi Nacional.

Sudeći prema tim napisima Ostojićeva paraskupina imala je zasebnu prostoriju unutar Ravnateljstva policije na zagrebačkoj Kustošiji gdje su održavali konspirativne sastanke.

-U dijelu paraaktivnosti pomagao im je i Damir Lončarić, pomalo izgubljeni ravnatelj Obavještajne agencije, koji im je također ponekad ustupao tajne stanove koje ima OA. Ostojić je isplaćivao i honorare, među ostalima i Milovanu Škoriću, evidentiranom djelatniku srpske Službe državne bezbednosti, kojem je iz crne blagajne MUP-a isplatio 15.000 eura. Poput Škorića, plaćenim honorarom od 3000 eura hvalio se i Ante Barišić, kojeg je Ostojić poslao u Zadar da prikuplja podatke o jatacima Ante Gotovine. Svaki je od tih stranih agenta imao zadatak da drži na vezi svoje novinare i agente. A kako je cijela skupina radila, dovoljno pokazuje i podatak da je na fešti koju je organizirao Špiro Miše u Kustošiji bio gost i Munib Suljić, jedan od egzekutora obitelji Zec – naveo je Nacional u broju 444.

Milanovićev savjetnik Joža Manolić

Zanimljivo je kako je jedanaest godina kasnije Nacional ponovo u ovoj temi. Samo što je ovaj put na strani Ostojićevog paratima, kome se u međuvremenu otvoreno priključio i Joža Manolić.

Nekadašnji suradnik Franje Tuđmana koji je u međuvremenu otvoreno stao na stranu Zorana Milanovića, u novom broju Nacionala, otvoreno zagovara progon bivšeg premijera Franju Gregurića, dajući tako dodatnu vjerodostojnost insiderskim informacijama koje smo dobili ovih dana.

-Gregurić bi trebao odgovarati po zapovjednom principu, s obzirom na to da je bio potpredsjednik Vlade najodgovorniji za privatizaciju. Mislim da, odgovornost postoji – kazao je Manolić u razgovoru za Nacional, pokazujući na taj način kako je i on osobno dio operativnog tima koji pokušava kompromitirati sam pojam “devedesetih”.
I u slučaju bivšeg ministra Prke, Manolić javno servira “pojašnjenja”, kao i ranije u slučaju konstrukcija vezanih za navodnu suradnju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s UDBA-om zbog čega je Karamarko najavio tužbu.

-Prka je, koliko se sjećam, bio prvi pomoćnik mog ministra financija Hanžekovića. Poslije se vrtio čitavo vrijeme oko državnih i bankarskih financija. Iz tih financijskih krugova postavljen je i za direktora Privredne banke koja je u momentu pretvorbe i prodaje bila pod snažnim utjecajem samog direktora, odnosno njega. Sama pretvorba, po onome što se danas zna, izvršena je uz snažnu podršku direktora Prke, kojeg je novi vlasnik te banke zadržao na toj dužnosti direktora. A sada je na onima koji trebaju istražiti detalje oko toga, da to dalje istražuju. Ali problem je otvoren – ističe Manolić u izjavi za Nacional.
Sumirajući sve pokazatelje o ovoj temi, očito je zbog čega se i inače razboriti ministar financija Boris Lalovac, tijekom svog istupa u javnosti odigrao ulogu glasnogovornika i najavio “nova hapšenja”.

Vladajući SDP, uz očiti pokušaj kompromitiranja glavnog političkog oponenta i njegove ideološke platforme, na potpuno istim načelima kakva je ultra-lijeva Syriza primjenila u Grčkoj, pokušava se dodvoriti onom djelu biračkog tijela koje preferira Živi zid, stranku koja se u posljednje vrijeme otvoreno nametnula kao treća politička snaga u Hrvatskoj. To je, dakako, politički legitimno ali je vrlo opasno što se pri realizaciji očitih političkih ciljeva grubo zloupotrebljavaju državne institucije. Takva spoznaja budi zebnju!

V. Ljubanić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content