Senat odbio mjeru prestanka financiranja Planned Parenthooda, ali problemi za tu organizaciju tek slijede

ODLUKA NA CAPITOL HILLU – Senat odbio mjeru prestanka financiranja Planned Parenthooda, ali problemi za tu organizaciju tek slijede

Republikanski zastupnici i senatori traže da njihovi stranački čelnici uvjetuju potporu federalnom proračunu s obaveznim prestankom financiranja Planned Parenthooda, što bi moglo zadati velike probleme predsjedniku Obami

Američki Senat blokirao je sinoć prijedlog kojim se traži prestanak državnog financiranja Planned Parenthooda, američke organizacije koja upravlja nizom klinika za pobačaj i koja se nedavno našla u središtu skandala nakon objave videa na kojima dužnosnici te organizacije trguju organima abortirane djece.

Ovakav žalosni rezultat dogodio se unatoč tome što je za prijedlog glasovala većina senatora – njih 53. Protiv je glasovalo 46 senatora. Riječ je o tome da je mjera bila predložena kroz proceduru koja je ubrzala njezinu pojavljivanje na zasjedanju Senata, ali je za daljnu raspravu o njoj bilo potrebno 60 senatorskih glasova, što nije ostvareno.

Ovakav rezultat bio je dobrim dijelom očekivan, a glasovanje u Senatu bilo je tek simboličnim početkom daljne borbe za prestanak finaciranja Planned Parenthooda, koja bi mogla svoj žestoki nastavak imati nakon ljetne pauze Kongresa, dakle već u rujnu. Kako pišu američki mediji, republikanci koji imaju većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu Kongresa čvrsto su odučili učiniti sve što je u njihovoj zakonskoj moći da PP prestane primati državne novce. Najmoćnije oružje u njihovim rukama jest glasačka potpora proračunu federalne administracije, a sada se sve glasnije čuju zahtjevi da ova potpora mora biti uvjetovana prestankom financiranja PP-a.

Upitan jesu li republikanci spremni blokirati federalnu vladu zbog ovog pitanja, republikanski senator Ted Cruz je odgovorio:

“Možda je bolje da pitate demokrate jesu li spremni i dalje novcem poreznih obveznika financirati orgaizaciju čiji su čelnici snimljeni kako prodaju i kupuju ljudske organe”.

Vođa republikanske većine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy također je pozvao na blokiranje financiranja PP-a, barem dok ne bude okončana istraga o video zapisima koje je objavila pro-life udruga Centra za medicinski progres. Podsjetimo, dva Odbora zastupničkog doma i jedno povjerenstvo Senata trenutačno vodi istragu protiv PP-a.

Cijeli slučaj počinje postajati veliki problem za predsjednika Baracka Obamu, ali i pitanje koje će obilježiti početak kampanje za predsjedničke izbore.

Autor: Goran Andrijanić | Bitno.net

Odgovori

Skip to content