ANGELA MERKEL U FAMOZNOM RAZGOVORU ZAPRAVO ‘OPRALA’ MILANOVIĆA

Merkel je Milanovića nakon što je utekao s VNS-a zapravo – ‘oprala’ – Jedino oko čega su se dogovorili premijer Zoran Milanović i kancelarka Angela Merkel je da će opet razgovarati iduće srijede u Bruxellesu

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u jučerašnjem telefonskom razgovoru od premijera Zorana Milanovića da Hrvatska pokuša neko vrijeme zadržati izbjeglice na svom teritoriju, piše Jutarnji.

Milanović je više-manje odbio zahtjev najutjecajnije europske političarke. Time se medijski spin o razumijevanju premijera i kancelarke raspao u prah. Angela Merkel je tražila od Zorana da prestane slati izbjeglice direktno u druge države, i da se počne držati europskog protokola, ali aktualni premijer nema takve namjere.

Hrvatski premijer je Angeli Merkel rekao da ovdašnje vlasti ne mogu (ili neće) fizički sprječavati izbjeglice koji pokušavaju produžiti putovanje niti osnivati prihvatne centre u kojima bi ljudi ostajali bez svoje volje. Uglavnom, jedino oko čega su se dogovorili Milanović i Angela Merkel je da će opet razgovarati iduće srijede u Bruxellesu.

U Vladi su, inače, prilično skeptični kad je riječ o imenovanju Andrije Hebranga Kolindinim savjetnikom za imigrantsku tematiku. “Logika nalaže da se time bavi Josip Buljević, koji je na Pantovčaku savjetnik za nacionalnu sigurnost”, smatraju u Vladi.

Slovenski premijer Miro Cerar uputio je kritike u smjeru Hrvatske naglasivši kako ona nije obavila svoju dužnost kako je trebala.

“Čuo sam se s premijerom Milanovićem jučer i danas. Jučer mi je rekao da stvari u Hrvatskoj nisu pod kontrolom te da će otvoriti koridor prema Sloveniji i Mađarskoj, a ja sam ga upozorio da to nije korektno. Podsjetio sam ga na obveze koje je imao kao član EU, kao i na obveze koje ima Slovenija, koja je čuvar Shengenske granice. To je naša odgovornost i obveza”, rekao je premijer Cerar, piše Jutarnji.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content