DUJMOVIĆ U OTVORENOM: Milanović misli da u Hrvatskoj živi 4,5 milijuna idiota

Parola Hrvatska raste je samo parola, ne rastemo. Ono što je trebalo biti zabilježeno u prvog godini mandata zabilježeno je u zadnjoj. to ne može tako biti, rekao je Dujmović

Tema HRT-ove emisije Otvorenog bila je ovog utorka o parlamentarnim izborima. Temu su analizirali gosti komentatorica na HRT-u Jasmina Popović, kolumnist Večernjeg lista Ivan Hrstić, kolumnist Slobodne Dalmacije Tihomir Dujmović i kolumnist 24 sata i 24 Exspress Boris Rašeta.

Idući tjedan predsjednica raspisuje izbore. HDZ ovaj tjedan predstavlja gospodarski program. SDP ga prema anketama sustiže. U kojoj će mjeri izbjeglička kriza i štrajkovi utjecati na birače? Očekuje li nas najžešća kampanja do sada?

Tihomir Dujmović, kolumnist Slobodne Dalmacije započeo je raspravu rekavši da je otkako traje izbjeglička kriza sve postalo neozbiljno.

“Puno toga je neozbiljno otkako traje izbjeglička kriza. Ako su točne najave koje stižu iz Njemačke i Austrije, moramo se za sve pobrinuti mi. Dan- danas premijer odbija zatvoriti zelene granice. Vi ste na izboru hoćete li štititi svoje granice i schengensku zonu.”

Boris Rašeta, kolumnist 24 sata i 24 Exspress, uzvratio je izjavom da se niti jedna zemlja koju je izbjeglički val zahvatio u početku nije dobro snašla.

“Niti jedna zemlja koju je zahvatio izbjeglički val nije se u startu dobro snašla. Prije pet godina je Njemačka promjenila strategiju jer im je potrebna radna snaga. Ako Milanović pošalje na granicu s Crnom Gorom policiju, ako na taj način odluči napraviti, onda će sam sebi uskočiti u usta, a ako to ne učini onda će uslijediti još jedan val.”

Jasmina Popović, komentatorica na HRT-u je zaključila da sigurno postoji neki interni dogovor.

“Sigurno postoji neki dogovor o izbjeglicama, kada i u kojem broju propuštati izbjeglice. Međutim, sve to nije došlo do sada do nas, sada kad je vrijeme izbora što svakako koristi u predizborne svrhe.”

“Mene muči iracionalnost Milanovića i njegove izjave. Sretan sam što se nisu ponovile scene kao u Mađarskoj u Hrvatskoj. On se toliko zavadio sa svim svojim susjedima da mu oni mogu ako hoće zagorčati život puštanjem izbjeglica. No, to je samo jedan dio Hrvatske koji on može zatvoriti, ima ih i drugih. Jedina vam je šansa da postavite ogradu, bilo ona kao što je postavio Orban ili ona na Bajakovu. Mi smo u takvoj situaciji da Orban može reći dosta je i u Hrvatskoj nastaje kaos”, uzvratio je kolumnist Večernjeg lista Ivan Hrstić.

“Imat ćemo objekte koji će služiti toj funckiji iako nitko ne želi da im se izbjeglice kreću u blizini, no tako je kako je”, reagirala je Popović te dodala: “Skup SDP-a izgledao je kao da to rade za onaj grah iza toga, no kada to radi HDZ, onda to rade za novac. Bilo je tužno”, osvrnula se na današnji skup.

“Treba se ispostaviti račun Hrvatske u zadnje četiri godine. Zadatak nas novinara je predstaviti što je predstavio Zoran Milanović, što je obećao Ivo Josipović, a nikad nismo povukli crtu i pitali ključnih deset pitanja. Milanović podcjenuje građane i misli da tu živi 4,5 milijuna idiota”, zaključio je Dujmović.

“Milanović je elokventniji i dinamičniji, SDP je dominantniji. Milanović je to te mjere ušao u HDZ-ovo zaleđe iako ne znamo je li to ‘ofsajd’ ili ne. Sve to ostavlja Milanoviću dosta prostora u predizbornim manevrima u kojima ima najveću pozornost franak. Milanović ne može računa na prijateljske glasove, već na one neodlučne želi dovesti na svoju stranu”, odgovorio je Rašeta.

“Kad se radi o ovih 3,5 godine i sad, SDP je priznao da je Plan 21 mrtav prije dvije godine. Svjesni su toga da njihov program nije uspio i žele se fokusirati na nešto drugo. Ovaj tuđmarizirani SDP je napravio iskorak koji se može ocijeniti po kvaliteti života”, uzvratila je Popović.

No, Hrstić se osvrnuo na Milanovićevo pozivanje Karamarka na dvoboj i zaključio: “Ako tražiš sučeljavanje to znači da si u lošijoj poziciji.”

“Napravljen je program na 200-tinjak stranica i malo ih je upoznato sa cijelim programom, bitne su stavke koje će biti predstavljene. Ne zato jer je važan sam po sebi već zato što svi iz SDP čekaju da ga gladno rastrgali kako bi prikazali HDZ u drugom svjetlu. Zapravo su HDZ i SDP u ekonomskom programu potpuno desne stranke ili potpuno lijeve stranke”, zaključio je Hrstić komentirajući programe koji će biti predstavljeni u četvrtak.

“SDP nema program, imamo stranku na vlasti koja nema program. Svaki dan HDZ se pita o programu, a nikad se ne pita na temelju kojeg programa se vodi država”, uzvratio je Dujmović.

“SDP ima šizofrenu situaciju trenutno. Populizmom žele dokazati građanima da brinu za njih kada je franak u pitanju. HDZ ima u svom programu samo konture u programu Pet plus, a SDP ima Hrvatska raste koja, unatoč svim pokušajima da uvjere sve da Hrvatska raste, ništa ih ne podržava. Izgubili smo vjeru u ankete, a sada ćemo vidjeti bezbroj anketa i bit će različito tumačene”, mišljenja je Popović.

Dotaknuli se i zagrebačkog gradonačelnika i gdje će biti on smješten. Rašeta je zaključio: “SDP se trudio privući Jadranku Kosor u svoju orbitu, no Bandić je nepoželjan u bilo kojoj stranci.”

“To je ta neprincipijalnost gdje imamo svašta u tim torbama”, komentirala je Popović.

Dujmović je zaključio da rezultati anketa koje nam predstavljaju nisu istiniti. “Mi trebamo čuti kakav je rezultat među ljudima koji će izaći na izbore, a oni nama svaki put serviraju nešto drugo. Agencije prodaju poluproizvod naručiteljima i onda oni to tumače kako žele.”

“Građani imaju dosta depresivna razmišljanja o parlamentarnim izborima. Apsolutno sve će se koristiti u ovo predizborno vrijeme, no depresivno je jer ljudi ne vide izlaz iz ove situacije. Bipolarni model može funcionirati ili ne. Bit će vrlo zanimljivo promatrati ove izbore, razgovarat ćemo tko će biti na kojem mjestu”, zaključila je Popović.

“Milanović je sjajan retoričar, ali je to irelevantno. Biračko tijelo je određeno prošlošću i iskustvom i još tisuću stvari”, istaknuo je Dujmović činjenicu koju pobijaju rezultati anketa.

“Možda bi bipolarni model i funcionirao, u Njemačkoj funcionira”, zaključio je Rašeta.

No, završna riječ je ipak dopala Dujmoviću. “Parola Hrvatska raste je samo parola, ne rastemo. Ono što je trebalo biti zabilježeno u prvog godini mandata zabilježeno je u zadnjoj. To ne može tako biti.”

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content