Evo kako je HRT vratio Kosovo Srbiji

HSP AS očekuje Radmanovu ispriku: Evo kako je HRT vratio Kosovo Srbiji – ‘Zanima nas je li javna televizijska kuća u službi službene hrvatske politike ili politike koju definira jedan bivši član hrvatske Vlade, a koja se po ničemu ne razlikuje od službene politike Beograda?’, pita Tepeš

Predsjednik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević Ivan Tepeš poslao je otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu, medijima, Veleposlanstvu Republike Kosovo u Zagrebu te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, a vezano na detalj u emisiji Otvoreno od ponedjeljka. Njegovo pismo pročitajte u cijelosti.

Predmet: Otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu

(HRT ne priznaje neovisnost Kosova)

Poštovani glavni ravnatelju Radman,

Emitirajući emisiju „Otvoreno“ dana 14.09.2015. Hrvatska radio televizija načinila je grubu uvredu prema Republici Kosovo emitirajući u četvrtoj minuti emisije kartu jugoistočne Europe gdje je Kosovo prikazano kao sastavni dio Republike Srbije. Na ovaj način, HRT je neizravno implicirao kako je najmlađa međunarodno priznata europska država koju je priznalo više od 100 svjetskih država i dalje dio Srbije, a što može dovesti do narušavanja odnosa kako između Hrvatske i Kosova, tako i općenito odnosa u regiji.

Podsjetit ćemo kako je Hrvatska priznala Kosovo 19. ožujka 2008. godine, ali i isto tako kako to priznanje nije bilo jednoglasno unutar same Vlade jer je predstavnik SDSS-a u Vladi tadašnji potpredsjednik Slobodan Uzelac glasovao protiv takve odluke te je dao mandat na raspolaganje.

Stoga nas u HSP AS ovim putem zanima je li javna televizijska kuća koju plaćaju hrvatski građani u službi službene hrvatske politike ili politike koju definira jedan bivši član hrvatske Vlade, a koja se po ničemu ne razlikuje od službene politike Beograda?

Kako učinjena pogreška ne bi dovela do neželjenog narušavanja izvrsnih odnosa između Hrvatske i Kosova očekujemo kako ćete se u ime svih zaposlenika HRT-a osobno ispričati Republici Kosovo, ali i kosovskom narodu koji obitava u Republici Hrvatskoj, a čije su emocije nesumnjivo povrijeđene ovim postupkom u emisiji Otvoreno.

S dužnim poštovanjem,

predsjednik HSP AS

Ivan Tepeš, prof.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content