JE LI VRIJEME ZA PLAN ‘C’? Slovenci potpuno zatvorili Harmicu, Mađari na granicu poslali vojsku…

PRATITE SITUACIJU S MIGRANTSKOM KRIZOM – Slovenci potpuno zatvorili Harmicu, preusmjeravaju migrante na Breganu, trenutno se u Tovarniku nalazi oko 2000 migranata

Nastavlja se izbjeglička kriza u Hrvatskoj. Od početka krize do jučer u 13 sati u Hrvatsku je ušlo oko 21 tisuća migranata, no u međuvremenu je i velik broj napustio zemlju. MUP je sinoć javio da je tijekom subote iz Tovarnika prema mađarskoj granici otišlo 28 autobusa migranata, dok je vlak s kolodvora odvezao oko 1000 migaranata.

Tijek događaja pratite ovdje:

11.41 sati – Nakon napada na Hrvatsku, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto obrušio se na rumunjskog kolegu. Naime, Mađarska planira postavljanje žičane ograde i uz granicu s Rumunjskom, što je rumunjski ministar Bogdan Aurescu opisao kao autističan i neprihvatljiv čin koji vrijeđa duh Europske unije, piše dnevnik.hr

Szijjarto mu je u nedjelju poručio da je od njega očekivao malo više skromnosti obzirom da je ministar u zemlji čiji je premijer suočen sa suđenjem. Referenca je to utemeljena na optužbama za korupciju koje su nedavno podnesene protiv rumunjskog premijera Victora Ponte.

“Mi smo država koja je više od 1000 godina stara i koja je kroz cijelu svoju povijest morala braniti ne samo sebe nego i Europu, mnogo puta. Tako će biti i sada, sviđalo se to rumunjskom ministru ili ne”, dodao je Szijjarto. Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je rumunjskog veleposlanika na konzultacije u ponedjeljak.

11.31 sati – S obzirom na dosadašnji priljev procjenjuje se kako je brojka migranata koje su do sada ušle u Hrvatsku dosegnula brojku od oko 25.000, piše vecernji.hr

Slovenci su potpuno zatvorili Harmicu i preusmjeravaju migrante na Breganu.

Večernjakov reporter s terena Bradimir Bradarić javlja da preko polja migranti i dalje pristižu u Tovarnik koji je tako i dalje najkritičnija točka izbjegličke krize. Trenutno se u Tovarniku nalazi oko 2000 migranata koje čekaju dalji prijevoz.

11.23 sati – Više od dvije tisuće izbjeglica i migranata ilegalnim je prijelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku tijekom protekle noći.

Uz još 4000 njih koji su tim prijelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prijelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj migracijskoj krizi.

Najprije je u 2 sata ujutro u Botovo stigao vlak s 11 vagona u kojima je bilo nešto više od 1000 izbjeglica i migranata. Potom je u 5 i u 7 ujutro stiglo još 20 autobusa s oko tisuću ljudi. Prema posljednjim informacijama s terena u Tovarniku, puni se još jedan vlak s izbjeglicama te se očekuje da će tijekom dana krenuti put Botova. Više pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content