Muslimani u Njemačkoj zlostavljaju kršćanske izbjeglice: ‘Tko se ne moli prema Meki pet puta dnevno…’

Njemački Die Welt o zabrinjavajućim događajima

‘Bude me prije zore tijekom Ramazana i kažu da moram jesti prije nego sunce izađe. Ako odbijem, kažu da sam ‘kuffar’, nevjernik. Pljuju na mene. Tretiraju me kao životinju. I prijete da će me ubiti’, svjedoči kršćanin Said za njemački Die Welt. Said je u Njemačku došao iz Irana, kršćanin je, a trenutno živi u izbjegličkom kampu u južnom Brandenburgu u kojem su većina tražitelja azila sunitski muslimani iz Sirije.

‘Hoće li se kršćani u ovoj zemlji morati skrivati?’

Da kršćani u izbjegličkim kampovima imaju probleme, potvrđuje i pastor Gottfried Martens. ‘Predani muslimani naučavaju svoj pogled: gdje smo mi, tu je šerijat naš zakon. U kuhinjama kršćani ne mogu pripremati svoju hranu. Oni koji se ne mole prema Meki pet dana dnevno su zlostavljani’, kaže Martens i pita se: ‘Što će se dogoditi kad ovi muslimani napuste skloništa, hoće li se kršćani u ovoj zemlji ubuduće morati skrivati?’

Prošlog tjedna, u Hemeru, alžirski tražitelji azila napali su Eritrejca i njegovu trudnu ženu koji su oko vrata nosili križeve. Jedan je na njih bacio staklenu bocu. Mladi Sirijac iz Erstaufnahmelagera u Giessenu tvrdi da su među migrantima članovi Islamske države. ‘Recitiraju stihove iz Kurana. To su riječi koje uzvikuje IS prije nego odreže ljudima glave. Ne mogu ostati ovdje. Ja sam kršćanin’, prenosi njegove riječi Die Welt. Tijekom Ramazana, u Baden-Württembergu došlo je do masovne tučnjave kršćana, jazida i muslimana.

Osobito je dramatična ispovijest kršćanske obitelji iz Iraka, koja je smještena u bavarskom Freisingu. ‘Na moju ženu galame i tuku moje dijete. Govore: ‘Ubit ćemo vas i popiti vašu krv’, tvrdi otac obitelji. Zbog svega toga, vratili su se u Irak.

‘To je vrh sante leda’

Ovakvi izvještaji ne iznenađuju Simona Jacoba iz Središnjeg vijeća istočnih kršćana. ‘Znam za mnogo napada na kršćanske izbjeglice. Ali to je samo vrh sante leda. Neprijavljeni slučajevi su mnogo brojniji. Možemo očekivati nove sukobe koje izbjeglice sa sobom donose iz domovine u Njemačku’, kaže Jacob.

‘Agresija često dolazi od Afganistanaca i Pakistanaca, oni su često veći islamisti od Sirijaca i Iračana’, govori Max Klingberg iz Međunarodnog društva za ljudska prava. I on smatra da će se nasilje u izbjegličkim kampovima nastaviti povećavati. ‘Moramo se riješiti iluzije da su svi koji dolaze ovdje aktivisti za ljudska prava. Među pridošlicama je i nemali broj onih čiji je religijski intenzitet najmanje na nivou Muslimanskog bratstva’, kaže Klingberg.

Izvor: croexpress.eu

Odgovori

Skip to content