PROMOCIJA KNJIGE ”USPON I PAD ZAPADA” AKADEMIKA EMILA ČIĆA

Pozivamo Vas na promociju knjige akademika Emila Čića

”Uspon i pad Zapada”

koja se se održati u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu,

dana 28.09.2015., s početkom u 18,00 sati

Knjigu će predstaviti društveni analitičari i novinari Joško Čelan i Josip Jović.

Emil Čić objavio je 11 vlastitih knjiga s područja glazbe, književnosti i političke povijesti Hrvata te još 11 različitih knjiga kao prevoditelj ili urednik. Svoje knjige pisao je u duhu filozofije povijesti, a knjiga koju predstavlja je prva hrvatska filozofija povijesti pod naslovom “Uspon i pad Zapada”.

“Uspon i pad Zapada” daje pregled temeljnih ideja koje su gradile i razarale Europu, od vremena poganstva Stare Grčke pa do povratka Europe u poganstvo, u našem vremenu. Knjiga je pisana sa stajališta europocentričnosti i Kristocentričnosti katoličke vjere i daje jedinstven suvremeni pogled u europsku i svjetsku povijest. Ovdje je politika izraz duhovne borbe Boga i Sotone, vanjska manifestacija duhovne moći viših sila, a autor objašnjava zašto i kako.

Autor je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori sa sjedištem u Baselu..

Povodom predstavljanja knjige prenosimo dio intervjua što ga je autor dao portalu Dnevno.hr:

”Krist je središte i temelj katoličke povijesti filozofije, oko Njega se sve kreće, svojom pojavom u povijesti, On je pokretač promjena u povijesti, koje bi bile nezamislive da Krist nije bio uosobljeni Bog. Tko je danas sposoban osnovati bilo koji pokret koji bi pozitivno mijenjao svijet? Koja je religija prije i nakon kršćanstva pozitivno mijenjala svijet? Niti jedna. A Krist je pokrenuo Bliski Istok i Europu, a potom i ostale kontinente, iako svi nisu pokršteni. Koja je civilizacija toliko procvjetala kao što je to slučaj s europskom civilizacijom, koja to zahvaljuje temeljima katoličke vjere?

Europljani danas nemaju pojma o tome da su njihovi korijeni kulturnog i tehničkog razvoja prvenstveno kršćanski, a ne grčko-rimski, iako i te civilizacije nisu bile bez određenih filozofsko-političkih utjecaja. Europljani su dospjeli do stanja duhovne i mentalne zaostalosti i zato nisu sposobni doprijeti do dubine povezanosti Krista i razvoja vlastite kulture i civilizacije, pa i vlastite vjerske sudbine. Ovo su odlučne godine zbog toga što će se u kratkom vremenu dogoditi dramatične promjene sloma državnih ekonomija, proširenje ratova, a visoko je vjerojatan i nuklearni rat. Uzroke svemu tome objašnjava moja knjiga: od pokrštenja do otpadništva Zapada.” (Emil Čić)

Odbor za kulturne djelatnosti HUB

Odgovori

Skip to content