SLOVENIJA ZATVARA GRANICE: U što Ostojić i Milanović pretvaraju Hrvatsku 

Postavlja se, stoga, legitimno pitanje, je li aktualna hrvatska vlada pristala biti egzekutivna zemlja za filtriranje migranata koji trebaju tržištu rada razvijene Europe po cijeni od 6000 eura?

U posljednjih nekoliko dana unesrećeni ljudi, za koje nitko ne zna bi li ih zvao migrantima ili izbjeglicama, usmjerili su se prema Hrvatskoj. Mađarska hermetički zatvara svoju granicu, a Slovenija je prema izvorima medijskih dopisnika iz te zemlje, primila svoju kvotu izbjeglica i tijekom današnjega dana planira zatvoriti granicu, te tijekom ova dva dana mobilizira vojsku. Pristaje li Hrvatska, u isto vrijeme, za mrvice sa briselskog stola, biti izbjeglički logor Europske unije?

Gledajući situacije na makedonsko-grčkoj granici, ali i u Mađarskoj, postavljaju se ozbiljna sigurnosna i humanitarna pitanja pred hrvatsku vlast i one koji su izabrani i plaćeni za upravljanje situacijom. Nije to ništa novo, prije nekoliko je tjedana oporba zatražila sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost što su vladajući odbili govoreći kako je ova zemlja spremna i kako će Hrvatska biti tek tranzitna zemlja.

Na današnjem aktualnom satu, uvaženi zastupnik Gordan Jandroković priupitao je premijera o svemu tome. Osim govorničkih akrobacija i nerealnog umirivanja javnosti, premijer, na žalost nije dao niti jedan odgovor na pitanje što će se dogoditi s tim unesrećenim ljudima kada i Slovenija zatvori granicu. Je li Hrvatska spremna odgovoriti na humanitarni i sigurnosni izazov nismo čuli.

Čuli smo tek izjavu uglednika Europske unije koji tvrde kako će zemlje koje odbiju primati izbjeglice dobiti uskratu sredstava iz europskih fondova. Čuli smo i izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kako će Europska unija dati Hrvatskoj 6000 eura po migrantu. Nije rekao u kojem roku i koliko će se ti ljudi zadržati na našem teritoriju.

Anticipirajući dominantni stav njemačke ekonomske elite kako migranti mogu biti velika povlastica za tržište rada zemalja koje demografski umiru, nismo čuli nikakav plan niti premijera, niti ministra Grčića, ali niti ministra Ostojića o tome kako ovu situaciju misle iskoristiti kako bi se naše tržište rada obnovilo tj. imalo povlastice od ove nesretne situacije.

Postavlja se, stoga, legitimno pitanje, je li aktualna hrvatska vlada pristala biti egzekutivna zemlja za filtriranje migranata koji trebaju tržištu rada razvijene Europe po cijeni od 6000 eura? Ako je tomu tako, na koje je vrijeme ova vlada Hrvatsku pretvorila u običnog trgovca ljudima? Je li Hrvatska postala veliki azil u koji će se sliti više desetaka tisuća migranata? Hoće li Hrvatska postati talac Milanovićeve i Ostojićeve politike koja uopće nema razvijen imigracijski koncept?

Demograf Stjepan Šterc objasnio je u sinoćnjem Otvorenom na HRT-u bit problema i istaknuo da bi Hrvatskoj zemlje EU mogle zatvoriti granice i da bi izbjeglice mogle ostati kod nas.

Šterc kaže da usmjeravanje muslimanskog dijela stanovništva ima pozadinu. ”Sve zemlje će zatvoriti svoje granice i izbjeglice će na svojoj ruti ostati u RH”, istaknuo je.

”Kroz migracije se osvaja prostor novim načinima, a oko toga se malo tko brine. Hrvatska je ’96. godine zbrinjavala 750.000 prognanika, pa se nismo zatresli. Sada je nešto drugo u pitanju. Ne prepoznajem Europu, s obzirom na ovaj način ponašanja. Ovo su prognanici. Ovdje postoje elementi kontrole teritorija. Na globalnoj razini, radi se o usmjeravanju stanovništva prema Europi te ju se nastoji destabilizirati. Stanovništvo Sirije se udvostručuje u 30-ak godina. To stanovništvo bi i bez rata moralo krenuti prema drugim zemljama. Hrvatska s jedne strane izumire, a s druge je izložena ovakvim procesima. Ne vjerujem da će ove izbjeglice krenuti prema Njemačkoj. Vjerujem da ćemo biti primamljivi za takve ljude’‘, rekao je Šterc.

Istaknuo je kako je najveća opasnost supstitucija stanovništva. ”Budući da izumiremo, drugi useljavaju. Dogodi li se supstitucija na nekoliko stotina tisuća pa čak i milijun stanovnika, dolazi u pitanje identitet, jer migracija prenosi vlastiti na domicilno stanovništvo koje je pred izumiranjem”, ustvrdio je Šterc.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content