Djevojčica u plavom kaputiću predstavila knjigu u Splitu

U prepunoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu u srijedu navečer predstavljena je knjiga “Moja rijeka suza” autorice Željke Mitrović Jurić. Željka nam je svima poznata kao “djevojčica u plavom kaputiću” iz vukovarske kolone 1991. godine.

Predstavljanje je vodila Mladenka Gruica koja je sjajno interpretirala stihove iz knjige. Bilo je mnogo emotivnih trenutaka, a u jednom treuntku je suzu pustila i sama autorica, dirnuta iznova oživljenom uspomenom na stradanja najbližih prijatelja 1991. godine. U dvorani je samozatajno sjedio i Željkin suprug Luka, vukovarski branitelj i 70-postotni invalid Domovinskog rata. Među okupljenima bio je i župan splitsko-dalmatinski gospodin Zlatko Ževrnja.

Promociju je otvorio predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Vide Popović koji je zahvalio Željki što je kroz stihove predočila ono što je proživljavala u Vukovaru i kasnije kroz život. Nadam se da ćemo iz ove večeri izaći duhovno bogatiji, ali i nastaviti raditi na tome da se svjedočanstvo Vukovara nikada ne zaboravi, rekao je Popović koji je istaknuo da će se od 9. do 16. studenoga u sklopu tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju organizirati petnaestak različitih događanja u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt.

Mladenka Gruica je na samom početku rekla: Među nama sigurno nema nikoga tko se ne sjeća uplakane djevojke u plavom kaputiću. S nama je simbol stradanja i patnje, ali i ponosa.

Željka je cijelo vrijeme pozorno slušala Mladenkinu sjajnu interpretaciju njenih stihova, a u krilu joj je tijekom cijele promocije sjedila petogodišnja kći Maja. Na kraju večeri nazočnima se obratila i sama autorica, koja je najprije zahvalila Hrvatskoj udruzi Benedikt na sjajnoj organizaciji i Mladenki na odličnoj prezentaciji njenih pjesama i divnom vođenju cijelog programa

zeljka1

– Ako sam što zaboravila, ispričavam se, emocije su me preplavile. Svi znate da sam ja ta djevojčica u plavom kaputiću. Kao što sam te davne te ’91. ja braniteljima bila inspiracija, tako su oni meni danas. Vidim da se braniteljima čini velika nepravda, ja sam odlučila to sve prenijeti na papir da olakšam sebi i njima. Iako je to dosta teško i vraća me u ratne dane, meni i daje snagu. Doživjela sam puno puta da hrvatski branitelj, koji je stao pred tenkove i sile zla, koji je stvorio Hrvatsku, pusti suzu.

Vidjeti suzu na tom čovjeku je kao da vas netko polije kantom hladne vode. Nekad imam osjećaj da ti ljudi klonu, da padaju. Kako se družim s njima, shvatila sam da nije tako. Koliko oni podupiru mene, toliko i ja njih podupirem. Velika im hvala za Hrvatsku, za slobodu. Hvala im na svemu!

Tijekom večeri dvije je pjesme otpjevala mlada ženska klapa Konistra iz Kostanja kojoj također idu samo riječi hvale.

Marijo Popović

Odgovori

Skip to content