MERKEL OTVORENO NA STRANI PUTINA?!

PUTIN DOBIO JOŠ JEDNOG SAVEZNIKA? Merkel: ‘Ovaj rat se ne može zaustaviti bez Rusije’ ISIS PRIJETI ‘Smrt Putinu, uskoro dolazimo!’

Ruski avioni sve jače napadaju položaje po Siriji. Moskva tvrdi da su im jedini ciljevi položaji boraca Islamske države, dok su u Washingtonu uvjereni da ‘tuku’ sve samo ne džihadiste. U četvrtak su Rusi bombardirali još pet ciljeva IS-a u Siriji, tvrde u ruskom ministarstvu obrane.

– I ne mislimo stati!

Veleposlanik Sirije u Moskvi potvrdio je rusku priču o pet uništenih položaja IS-a.

– Mi im dajemo koordinate, a oni napadaju. Pazimo da se napadi događaju daleko od naseljenih mjesta – rekao je Riyadh Haddad.

Najbolji dokaz da su neke bombe ipak možda došle i do Islamske države je poruka ISIS-a u kojoj se prijeti Moskvi i Putinu. Na fotografiji poruke je uništeni Crveni trg i katedrala sv. Vasilija Blaženog u plamenu, a u potpisu stoji:

CQP9GL3UkAAQ9Cw

– Smrt Putinu! Uskoro dolazimo.

Poruku je objavila Rita Katz, direktorica SITE Intelligence grupe, kompanije koja se specijalizirala za praćenje i analiziranje poruka terorista, uključujući i ISIS-a po raznim zakutcima interneta i darkneta. Ona je u hrvatskoj javnosti postala poznata nakon što je objavila snimku u kojoj je egipatska podružnica ISIS-a hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku zaprijetila smrću.

U Moskvi se, po običaju, ne uzbuđuju oko ISIS-ove prijetnje. Čak su u četvrtak navečer imali razloga za slavlje jer su saznali da su dobili još jednog jakog saveznika.

– Svi znamo da se do konačnog rješenja u Siriji može doći samo uz pomoć Rusije – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel i tako obradovala Putina, a pomalo razočarala Obamu.

Merkel je na tu izjavu vjerojatno nagnala i situacija u Njemačkoj u koju hrli sve više izbjeglica iz Sirije. Njemačka je od početka godina primila 600.000 izbjeglica, a svakodnevno ih stiže desetak tisuća, podsjetio je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier na Općoj skupštini UN-a.

– Te brojke pokazuju da ni mi ne možemo to dugoročno podnijeti.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content