Nalog suda u Italiji: Poništite sve sklopljene gay „brakove“

Prema zakonima koji su trenutno na snazi u Italiji osnovni uvjet za sklapanje i valjanost braka je razlika između spolova. No, neki su se gradonačelnici u liberalnijim sredinama, pod pritiskom gay udruga, i iz vlastitih ideoloških uvjerenja odvažili na kršenje zakona. Najava premijera Renzija da će uskoro ozakoniti homoseksualne unije u Italiji ih je vjerojatno dodatno motivirala u nepoštivanju zakona.

Rim, 29. listopad, 2015. – Državno vijeće (Il Consiglio di Stato), talijanski sud od ustavnog značaja i najviši administrativni sud u Italiji, u utorak je donio odluku po kojoj svi talijanski gradovi koji su priznali istospolne unije i „brakove“ moraju sve takve slučajeve poništiti u svojim registrima. Ova odluka odgovor je na nedavnu odluku talijanskog premijera koji je dao obećanje da će do kraja godine ozakoniti istospolne zajednice.

Premijer Matteo Renzi, koji zastupa liberalna društvena stajališta, tvrdi da je nepostojanje zakona o istospolnim zajednicama za Italiju nacionalna sramota jer je jedna od rijetkih istaknutih zemalja u Europi koja nema takvu legislativu. Katolička Crkva uzalud je nastojala odmah onemogućiti planove premijera Renzija. Biskup Nunzio Galentino, glavni tajnik Talijanske biskupske konferencije, istupio je protiv ideje o ozakonjenju istospolnih zajednica tvrdeći da je nezamislivo da talijanska vlada pokušava uvesti zakone kojima će izazvati eroziju obitelji. Iako je Crkva možda imala veliki utjecaj na talijansku politiku u prošlosti, biskupova intervencija naišla je na slab odaziv te je premijer Renzi nastavio s ostvarenjem svojih planova i obećanja.

Međutim, neočekivana intervencija došla je iz Državnog vijeća, koje je odgovorilo na apele ministra unutarnjih poslova Italije Angelina Alfana, koji se snažno suprotstavlja progresivnoj agendi Mattea Renzija. Ministar Alfano je povodom odluke suda izjavio sljedeće: „Prošle godine moja okružnica kojom se zabranjuje priznavanje gay „brakova“ koji su sklopljeni u inozemstvu izazvala kontroverze, pa čak i agresivne napade i ogroman broj žalbi. A sada me je Državno vijeće u potpunosti podržalo: brak između dviju osoba istog spola nije predviđen talijanskim zakonima te su stoga službena priznanja takvih zajednica od strane lokalnih gradonačelnika nezakonita i njihovo je praćenje u nadležnosti prefekta. Odlično.“

Među gradovima koji su priznavali ugovore o sklopljenom „braku“ u inozemstvu između osoba istog spola bili su Rim i Bologna i ova je zabrana zadala udarac gay aktivistima koji su se umorili od čekanja da političari donesu zakon o civilnim unijama u Italiji. Državni podtajnik za vanjske poslove Benedetto Della Vedova iz Liberalne stranke odluku suda je opisao kao „ničiju pobjedu i poraz za svih“. Međutim, ministar Alfano je izjavio da je odluka pokazala da je bio u pravu što je poduzeo korake protiv gradonačelnika unatoč tome što je izazvao „kontroverze, agresivne napade i ogroman broj žalbi“.

„Budimo jasni. Brak između dvije osobe istog spola nije moguć prema talijanskim zakonima, prema tome službeno priznanje takvih zajednica od strane lokalnih gradonačelnika je protuzakonito“, rekao je. Prijedlog zakona Mattea Renzija kojima se ozakonjuju istospolne unije još uvijek se razmatra u parlamentu unatoč žestokoj opoziciji, a premijer se ne želi pokolebati radi odluke suda. Međutim, budući da mu vrijeme ističe, upitno je može li do kraja godine uspjeti progurati zakon. Prema zakonima koji su trenutno na snazi u Italiji osnovni uvjet za sklapanje i valjanost braka je razlika između spolova.

Izvor: Church Militant/Il Manifesto/kamenjar.com

Odgovori

Skip to content