OVAKVA NAVALA NE PAMTI SE JOŠ OD VREMENA PREDSJEDNIKA TUĐMANA: U Njemačkoj prijavljen rekordan broj birača

Rekordan broj od 16.720 prijavljenih birača za izbore u Njemačkoj

U hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u Njemačkoj prijavio se neočekivano veliki broj birača koji će glasati na predstojećim parlamentarnnim izborima. Brojka od više od 16.720 birača, koji su podnijeli zahtjev za prethodnu registriraciju, zasigurno će biti još veća, budući će najvjerojatnije dio registracija stići još i poštom.

Za usporedbu navedimo kako je za drugi, rekordni, krug posljednjih predsjedničkih izbora u Njemačkoj sveukupno bilo prijavljeno 11.488 birača. Prije toga, za predsjedničke izbore 2009. na birališta u Njemačkoj izišlo je 6.383 birača, što je u odnosu na ove izbore razlika od nevjerojatnih deset tisuća.

Sveukupno najviše zahtjeva njih 5.470 zaprimio je GK RH u Stuttgartu. Slijede potom GK u Münchenu 3.500, u Frankfurtu 3.400, u Düsseldorfu 2.200, Veleposlanstvo RH u Berlinu 1.150 te na kraju GK u Hamburgu gdje se prijavilo 1.000 glasača. Po broju pristiglih zahtijeva u odnosu na broj registriranih hrvatskih građana koji žive na području koje pokrivaju pojedini konzulati, najviše zahtjeva zaprimljeno je u Frankfurtu.

Povećani broj prijavljenih za izbore u Njemačkoj, kakav se ne pamti još od vremena predsjednika Tuđmana, dosad je uvijek značio gužvu na biralištima ali i bio loš znak za vladajuće. Izbori 08. studenog pokazat će hoće li tako i ovaj put biti.

I na području Bosne i Hercegovine, u roku koji je istekao 28. listopada registriralo se nešto više od 22 tisuće hrvatskih državljana koji žive ili privremeno borave u toj zemlji. Taj je podatak potvrdio i tajnik hrvatskog veleposlanstva u BiH i koordinator za provedbu izbora Pero Bilušić. Nesumnjivo ovi će izbori biti itekako zanimljivi.

Izvor: Fenix/SIM

Odgovori

Skip to content