Kako državna tvrtka pod šapom SDP-a Milanovićevim ljudima daje 20 mil kn

DORH je upoznat sa svime i ništa ne čini. Poznata je bliskost vlasnika tvrtke M… sa SDP-ovim biznis perjanicama Sinišom Petrovićem i Zoranom Milanovićem

Ovo je još jedna u nizu kriminalnih aktivnosti Uprave državne tvrtke Odašiljači i veze (OiV), predsjednika uprave Aleksandra Goluba i člana uprave Borisa Klenovića, namještenika i uhljeba SDP-ovog ministra Siniše Hajdaša Dončića, kaže insider direktno.hr-a opisujući najnoviji lov u mutnom i sklapanje 20 milijuna kuna teškog ugovora baš sad, u vrijeme kad je pozornost javnosti na sastavljanju nove vlade.

Kako čelnici SDP-a i njihovi suradnici u Odašiljačima i vezama „love u mutnom cca 20 milijuna kuna” u predizbornom i postizbornom vremenu, ovdje je riječ, tvrdi insider iz Odašiljača i veza, o potpuno bespotrebnoj investiciji kroz namještenu javnu nabavu, o čemu je direktno.hr već pisao.

Naime, MUP je počeo 2005.godine izgrađivati PMR (Profesionalna Radijska Mreža), pojednostavljeno rečeno „toki – voki” komunikaciju zasnovanu na Tetra tehnologiji (postoji još tehnologija, jedna od njih je i DMR). MUP je to radio uz suglasnost Vlade RH, za svoje potrebe i potrebe MORH – a, Vatrogasne zajednice, DUZS-a, kompanija u državnom vlasništvu (ARZ, HAC, Plinacro, HEP, Hrvatske vode, Hrvatske šume…) te i za tržište, npr. zaštitarske tvrtke. Do danas je izgrađeno više stotina lokacija s impozantnim postotkom pokrivanja područja RH te se mreža stalno dograđuje, poglavito s ulaskom u EU.

U čemu je kvaka?

Međutim Odašiljači i veze, točnije Aleksandar Golub, tijekom 2014.g. iz samo sebi poznatih razloga inicira izgradnju paralelne PMR mreže.

“Bilo bi logično da je imao nekog rezona, prije svega poslovnog, da je netko iskazao interes, pa je voljan ući u ugovorni odnos. No, to može i u postojećoj MUP-ovoj mreži, bez ikakvih problema”, napominje insider i dodaje da čak ne postoji pismo namjere nijedne kompanije.

Tim više, objašnjava insider, čudi što Golub pokušava napraviti ugovor na cca 36 milijuna kuna s domaćom tvrtkom (podaci poznati redakciji) koja ima kinesku opremu Hytera.

Prvi obrat

“Međutim nakon pritiska Povjerenstva OIV-a za nabavu i Ministarstva postupak se, na žalost Aleksandra Goluba, poništava”, kaže insider i ističe da tu dvojac Golub – Klenović ne posustaje.

“Oni na svoju ruku, bez znanja nadležnog Ministarstva i ostalih nadležnih tijela RH pokreću nabavu opreme od tri po njima odabrana proizvođača s domaćim partnerima: kineska Hytera, australski Tait te britanska Sepura”, objašnjava.

Koncem svibnja 2015.g. s rokom dostave ponuda od 2 tjedna, tj, do 08.06.2015. Tvrtke Tait i Sepura traže produljenje roka za dostavu ponuda do 08.07.2015. a Hytera do 15.06.2015.

“Golub i Klenović „velikodušno”produljuju rok, jasno do 15.06. 2015. kako je to i tražila Hytera. Tvrtke Tait i Sepura i dalje mole za produljenje roka zbog ljetnjih praznika, opsežnog projekta, nedovoljno razrađenog niti poznatog projektnog zadatka. Golub pokazuje “veliku” kooperativnost, te produljuje rok za dostavu ponuda za 3 dana, do 19.06. 2015″, kaže insider i dodaje kako je neuobičajeno da se tako brzo može projektirati cijela mreža i napraviti opsežna dokumentacija, kao i to da se rok produžava samo za tri dana.

“Tait i Sepura zbog balkanskog pristupa odustaju, 19.06.2015. se otvara samo jedna ponuda – Hytera s domaćim partnerom – koji do sada nije prodao niti jedan takav cjeloviti sustav.

Porast ponude

Ponuda iznosi nešto više od 40 milijuna kuna (prošle godine bila 36 milijuna kuna), istina je da je bilo nešto više opreme, činjenica je da je proizvođač Hytera nešto i snizio cijene ali su povećane cijene domaćeg partnera – u projektiranju, montaži, održavanju, nastavlja insider.

“Zašto se ne dozvoljava tržišno natjecanje, OIV nema nikakovog pritiska, potencijalnih kupaca, pisama namjere kupaca, obveza prema Zakonu i sl? Ni do danas, nakon tri mjeseca Povjerenstvo OIV-a nije donijelo odluku, iako je samo jedna ponuda ista kao i prošle godine. Čudno, ocjenjuje insider, inače stručnjak za telekomunikacije.

Drugi obrat

U međuvremenu, Vlada RH donosi 23.07.2015. Odluku o Pokretanju projekta konsolidacije upravljanja postojećim radiokomunikacijskim mrežama za potrebe državne uprave, javnih službi i drugih tijela državne vlasti te daje Odašiljačima i vezama te Ministarstvu rokove i zadatke kako bi se sastavio popis zainteresiranih te izradio projektni zadatak te Strategija.

“Međutim, Golub – Klenović ne mareći za odluku Vlade RH finiširaju ugovor za potpis s, jasno, firmom Hytera – hrvatskim partnerom (tvrtka M… podaci poznati redakciji), jasno i Golubovim partnerom.

Kako je moguće kupiti cjelokupni sustav bez projektiranja, ne zna se tko su kupci, koliki je broj korisnika, kako su teritorijalno raspoređeni?”, pita se insider.

Mučni pritisci na članove Nadzornog odbora

Idejni tvorac ovog „projekta” iz OIV-a je inženjer Darko Bratković čiji kum Zvonko Šafranko se nešto prije početka projekta zapošljava u tvrtci M… kao odgovorna osoba za PMR- DMR projekt, objašnjava insider.

Po Statutu OIV-a takovu nabavu mora odobriti NO. Tada počinje show, poznat iz mračnih vremena prošlog stoljeća, prepričava insider.

Tri člana NO (od 5) ne podržavaju „projekt” koncem listopada, sjednica se prekida, saziva se netom druga par dana prije izbora. Marijan Crnjak, stari komunistički kadar na mjestu predsjednika NO-a ne uspijeva slomiti niti jednog od 3 protivnika ovog štetnog projekta.

“Opet se prekida sjednica i zakazuje 2 dana nakon parlamentarnih izbora i po poznatim metodama se „lomi” predstavnik radnika u NO-u”, kaže insider i objašnjava da je na njega je najlakše primjeniti metode pritiska.

“Pritisak na predstavnika radnika napravljen je uz svestranu pomoć dvojice zaposlenika OIV-a, nazočnih na NO-u, koji moraju braniti projekt – koji ni Uprava ne zna kako bi ga branila. Tada stupa na scenu već poznati kum Darko Bratković te inženjer Zvonko Glavaš koji se nikada u svom radnom vijeku nije u OIV-u bavio ovom problematikom”, objašnjava insider i dodaje da je rezultat svega nastao prošli tjedan, kada OiV potpisuju ugovor na cca 20 milijuna kuna.

DORH je upoznat sa svime i ništa ne čini, a na upit koji je direktno.hr poslao Upravi, NO-u i ministru Siniši Hajdašu Dončiću od 26. listopada nitko se nije udostojio odgovoriti, osim posredovanja da se kriminal ne objavi. Poznata je bliskost vlasnika tvrtke M… sa SDP-ovim biznis perjanicama Sinišom Petrovićem i Zoranom Milanovićem.

“Cilj je potrošiti za sada 20 od 40 milijuna kuna, rješiti sebi odstupnicu, a o Odašiljačima i vezama te šteti za RH neka vodi brigu netko drugi. Na žalost, cilj je i ostvaren!”, rezignirano objašnjava insider.

“Golub i Klenović koriste ovu situaciju bezvlašća, i iako postoji dvadesetak prijava protiv njih u DORH-u, s čime su upoznati i NO i Ministarstvo, potpisuju nabavni ugovor za 20 milijuna kuna sporan i po svim Zakonima te Pravilnicima Vlade RH, i time čine sebi dobru odstupnicu”, ocjenjuje insider i napominje da nijedna država u EU nema dvije nacionalne radijske mreže.

“Sada i ministar Hajdaš Dončić i neki visokopozicionirani dužnosnici Vlade koji su u prijateljskim odnosima s vlasnicima te tvrtke također postaju sumnjivi”, ocjenjuje insider.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content