KOVAČ (OTVORENO): Vidjeli smo da teroristi ne lete biznis klasom, kako kaže V. Pusić

Mi se nažalost u Hrvatskoj dobro sjećamo izbjeglica iz 1991., a ovdje se radi o kolonistima. Ovo nije val izbjeglica, ovo je ravnomjerna struja, rekao je Beljak

Nakon Slovenije i Hrvatska je objavila da prestaje primati ekonomske migrante. Što će se događati na granici? Tko će zaustaviti izbjeglice koje nisu iz zemalja u kojima bjesni rat? Analizirali su večeras u Otvorenom s Mislavom Togonalom gosti: Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova, Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, Igor Tabak, stručnjak za sigurnost i Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora

“U Hrvatsku mogu ući oni migranti koji su politički i koji imaju zaštitu prema međunarodnom pravu. Gospodarski migranti nemaju to pravo. Odlučivat će se pojedinačno. Hrvatska već duže vrijeme registrira te osobe. Osoba mora biti registrirana već u Grčkoj. Postoji dogovor da se time bolje kontrolira osobe koje dolaze. Mi smo odmah reagirali. Pozvali smo veleposlanika da u najkraćem roku ukloni žicu sa hrvatskih područja koji su to i prema slovenskim podacima. Na hrvatsku su notu vrlo čudno reagirali, pozvali su se na arbitražu što je vrlo čudno. Mi smo na diplomatskoj razini načinili važan korak. Nama je potrebna združena akcija Europske unije, bilo bi bolje da je to učinjeno ranije. Zato sada imamo akcije. Europska unija dogovara paket mjera s Turskom koje obuhvaćaju izbjeglice i otvaranje poglavlja za pristup Turske EU”, rekla je Metelko-Zgombić.

“Hrvatska prioritetno mora skrbiti o sigurnosti naših građana. Granicu moramo zatvoriti hermetički zato što su nedopustivi ilegalni prelasci. Moramo je zatvoriti i zato što su drugi zatvorili. Vrlo će se brzo zatvoriti granice u Njemačkoj i Austriji. Tamo vlada veliki nemir, više nemaju slobodnih kapaciteta. U Berlinu su sve sportske dvorane zauzete. Mi moramo biti brži, kako ćemo skrbiti o ljudima koje Europa ne želi primiti. Svatko u prvom redu skrbi o svojim interesima. Hrvatska mora reći da migrante ne može primiti. One mjere koje su Slovenci poduzeli nisu to poduzeli u dogovoru s nama, ali bili smo u svađi. Naša policija ih je mogla odmah spriječiti. Mi razmišljamo i dalje od diplomatske note. Moramo stvoriti tim stručnjaka te reći kako ćemo dati svoj prinos u obrani od migrantske krize. EU bi trebala dati novac Turskoj da odradi posao za nas. U prvom redu moramo razmišljati o sebi, ne možemo primati migrante u EU u nedogled. Najveće zemlje imaju najveću odgovornost. Kada se isuši balkanska ruta pojačat će se ruta iz Sjeverne Afrike. Mi ovdje imamo u bazenu 20 milijuna izbjeglica, kako ćemo ih zbrinuti. Uostalom, vidjeli smo da teroristi ne lete biznis klasom kako kaže V. Pusić, nego se infiltriraju među migrante i izbjeglice”, naglasio je Kovač.

“Konzekventna mjera će donijeti gomilanje ljudi. Do sada smo vidjeli da Makedonija propušta ljude jer ne želi biti crna ovca. Očekujemo lančane incidente na granicama. Žica je više simbolična prepreka. Simbolična je i brojnost slovenskih graničara. Ovo što se izbjeglica tiče imamo niz ljudi koji bježe sa starih ratišta. Dok se ratišta ne riješe balkanska se ruta neće isušiti. Putin je postigao to da Assad ne padne, kada bi on pao došlo bi do neizdrživog vala izbjeglica. Većina reformi oružanih snaga u regiji su na tome radile kako ratova ne bi bilo. Srbija ima nešto veću vojsku od nas, ali je na manjem proračunu. Mjesto ishodišta problema je sirijsko-turska granica. Ako Turska ne može zaustaviti 8 km morske granice je smiješno. Ako ih se krene potapati bit će žrtve. Bilo bi logično poslati policiju da ih hvata prije nego li krenu. Što se tiče Turske govorimo o lančanom ucjenjivanju”, objasnio je Tabak.

“Slovenci su povrijedili granicu RH, čekamo službenu reakciju Vlade RH: Tendencija je širenja žice i prema Žumberku. Nikada u povijesti granica nije bila ograđena, ova situacija straši ljude. Prvo slijedeće naselje je hrvatski etnički. Oni su vezani za Hrvatsku, a to vrlo ružno izgleda. Mi na žalost u Hrvatskoj se dobro sjećamo izbjeglice iz 1991. godine, a ovdje se radi o kolonistima. Ovo nije val izbjeglica, ovo je ravnomjerna struja. Jedan od razloga je i to što mi forsiramo termine ekonomskih migranta. Kroz Hrvatsku je prošlo 400 tisuća ljudi. Trebali bismo se upitati kako to da ograđuju upravo našu zemlju. Hrvatska ne može nekoliko godina ne može zatvoriti svoju granicu”, kaže Beljak.

Izvor:direktno.hr

Odgovori

Skip to content