NAJVEĆA TAJNA PIA XII.: Kovao je urotu protiv Hitlera

Papa Pio XII, u pojedinim je krugovima bio nazivan ‘Hitlerov papa’, zbog nedostatka volje da osudi nacističke ratne zločine. Međutim, navodno je cijelo vrijeme pokušavao nagovoriti njemačke agitatore da Fuhrera iznutra maknu s vlasti, tvrdi u svojoj novoj knjizi povjesničar Mark Riebling, piše Daily Mail.

Piova šutnja oko zločina koje je naređivao Hitler, zapravo je bila krinka dok je pokušavao pomoći njemačkom pokretu otpora, smatra povjesničar. U knjizi ‘Crkva špijuna’, nalaze se detalji tajnih razgovora Pia XII sa suradnicima u nadi da se osigura način uklanjanja Hitlera s vlasti, bez krvoprolića.

Međutim, planovi nikada nisu urodili plodom, zbog kombinacije nervoznih urotnika, stranih sila koje papa nije moglo uvjeriti i Hitlerove sposobnosti da izmakne svakom pokušaju atentata.

Privid nepristranosti

Papa, je prema Rieblingu, pomagao u prikrivanju mreže crkvenih špijuna koji su radili na atentatu na Hitlera.

Pio XII je prema riječima ovog povjesničara održavao privid nepristranosti kako bi lakše kovao planove protiv Hitlera, neumoljivog protivnika Katoličke crkve koju je vidio kao prepreku u potpunom prihvaćanju nacizma u Njemačkoj. Nacistički vođa rangirao je Katoličku crkvu među najvjerojatnije elemente koji bi mogli biti protiv njega.

Objašnjavajući svoju tešku poziciju francuskom diplomatu tijekom rata, Pio mu je rekao: ‘Znate kome idu moje simpatije, ali to ne smijem reći.’
Riebling također piše kako je špijunski prsten Pia XII koristio kodna imena. Papa je tražio Britance da dokažu da će ponuditi ‘samo mir’ Njemačkoj kada Hitlera više ne bude na vlasti.

Te i još brojne navode koji ukazuju na to da je Pio XII zapravo radio protiv Hitlera, Mark Riebling izlaže u knjizi ‘Crkveni špijuni’ objavljenoj u rujnu.

Izvor: DNEVNIK.hr

Odgovori

Skip to content