Od uspjeha Mosta važnija je pobjeda HDZ-a nad SDP-om

SDP je gotovo bez ikakve šanse da zadrži vlast, a to mu se dogodilo ponajviše zato što mu ništa drugo nije bio cilj.

Zapravo se nije dogodilo ništa osobito novo, HDZ i SDP ostali su neusporedivo najjače političke stranke, a pojavio se još jedan jak takmac kakvih je na izborima u Hrvatskoj već bilo. Bili su to, na primjer, HSLS 1992. godine i Hrvatska stranka prava 2003. godine, a tih dviju stranaka danas gotovo nema. Hoće li istu sudbinu doživjeti i Most, vidjet ćemo.

Sigurno je jedno – on nema ono značenje koje mu se uvelike pridavalo u izbornoj noći pošto je osvojio 19 zastupničkih mjesta. Ima samo koalicijsku i nikakvu drugu političku moć, pa su HDZ i SDP i dalje gospodari upravljanja ovom zemljom. Zato držim da je od uspjeha Mosta mnogo važnija uvjerljiva pobjeda HDZ-a nad SDP-om i mnogo veća i prirodnija mogućnost da ta stranka pridobije većinu zastupnika u Hrvatskom saboru i preuzme vlast.

Neki u HDZ-u računaju da bi to mogli učiniti i bez Mosta (s određenim brojem manjinaca i još ponekim), ali ako i ne budu mogli, vjerojatno će presuditi ono što je rekla Dubravka Šuica, koja, dobro ga poznajući, tvrdi da je Most puno bliži HDZ-u nego SDP-u.

Dakle, SDP je gotovo bez ikakve šanse da zadrži vlast, a to mu se dogodilo ponajviše zato što mu ništa drugo nije bio cilj. Sve važno što su kukurikavci posljednju godinu dana radili od onog što je odjekivalo, bilo je krivotvorenje jednoga mandata da bi se dobio drugi. Jednostavno su neuspjehe stali predstavljati kao uspjehe, veliku su nezaposlenost pretvorili u veliku zaposlenost, uništavanje već uvelike uništenog gospodarstva u oživljavanje gospodarstva, iznimno slabo (najslabije u EU) korištenje europskih fondova u uspješno korištenje tih fondova, poniranje Hrvatske u rast Hrvatske, nedostatak domoljublja u komični višak domoljublja, i tako dalje.

Ako Most svoju potporu budućoj vlasti uvjetuje vrlo odlučnim reformama i rezovima, pa i bolnim, od kojih u politici SDP-a, zbog nesposobnosti i kalkulantstva, nije bilo ni traga, a protivili su im se i u izbornoj kampanji, vrlo je teško zamisliti njegovu potporu u Saboru koaliciji Hrvatska raste. Dakle, bitna je razlika između SDP-a i HDZ-a u tome što bi SDP zadržao vlast sa svojim negativnim naslijeđem iz proteklog mandata, a to bi za Hrvatsku mogao biti samo nastavak propadanja, dok bi je HDZ preuzeo oslobođen negativnog Sanaderova naslijeđa, što bi za Hrvatsku mogao biti put oporavka. I relativnom pobjedom na ovim izborima HDZ je potvrdio da je stranka koja ima iznimnu moć obnove.

Na početku 2000. godine doživio je težak poraz, jedno vrijeme poslije toga poraza u anketama je bio pao ispod 10 posto (!) potpore birača, pa ipak je na idućim izborima pobijedio. Težak poraz doživio je i na izborima prije jučerašnjih, pa je sad opet pobijedio s prilično velikom razlikom, što znači da i u njemu i biračima postoji temeljna briga za Hrvatsku kojoj nije potrebno dugo pa da se ponovno zadobije međusobno povjerenje. Ali iskustva pokazuju da ni to ne traje vječno. Uspije li formirati vlast, a nema mnogo razloga da se u to sumnja, morat će je opravdati, u protivnom, to bi se povjerenje moglo trajnije izgubiti, što bi za Hrvatsku moglo biti i tragično.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content