OTVORENA MANIFESTACIJA ‘DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU’

SPLITSKI TJEDAN SJEĆANJA NA ŠKABRNJU I VUKOVAR – Manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju”, kojom se oživljavaju sjećanja na stradanja i žrtve Vukovara i Škabrnje u studenom 1991. godine, otvorena je u ponedjeljak navečer u Splitu u organizaciji udruge Hrvatske udruge Benedikt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na samom početku nazočnima se obratio predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, dr. Vide Popović. Dr. Popović je istakao vrijedan rad Udruge i njezinu domoljubnu orijentaciju. Potom se osvrnuo na stradanje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebno ono u Vukovaru i Škabrnji koje se nikada ne smije zaboraviti. Istaknuo je, također, da će se tijekom ‘Tjedna sjećanja’ održati petnaestak različitih događaja, a članovi Hrvatske udruge Benedikt i drugi zainteresirani moće će, između ostaloga, posjetiti hrvatski Vukovar i hrvatsku Škabrnju. 

Manifestacija je otvorena u Nadbiskupijskom sjemeništu, scenskim prikazom “Škabrnjska golgota” autorice Mladenke Gruice, a u izvedbi kulturno-umjetničke udruge Sv. Kliment.

Pokroviteljica manifestacije, koja se četvrtu godinu zaredom održava u Splitu, je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a njen izaslanik Ante Deur

DSC03791 2

je istaknuo kako je nedopustiv zaborav vrijednosti Domovinskog rata, kao temelja stvaranja hrvatske države. “Moramo mladim naraštajima prenositi što se događalo u Domovinskom ratu, a na satu povijesti u školi naši učenici trebaju učiti kako je stvarana Hrvatska držva”, poručio je.

Napomenuo je kako je i osobno bio branitelj Vukovara te upozorio na teškoće s kojima se suočava braniteljska populacija. “Više od 35.000 branitelja je umrlo, a više od 3.500 branitelja i članova njihovih obitelji je izvršilo samoubojstvo. Mi moramo jedni drugima pogledati u oči i uspostaviti zajedništvo kakvo smo imali prije 25 godina, kada je stvarana hrvatska država”, rekao je Deur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja izrazio je žaljenje što se, kaže, na marginu potiskuju vrijednosti Domovinskog rata, kojima se u školskim udžbenicima iz povijesti posvećuje samo pet posto. “Nevjerojatno je da se Domovinski rat kao temelj hrvatske države gura u zaborav”, dodao je.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako je počašćen što se manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju” održava u Splitu, jer upravo su stradanja Vukovara i Škabrnje, navodi, bile prekretnica u Domovinskom ratu.

Naglasio je potrebu zajedništva vezano uz Domovinski rat, pozivajući da na skorašnje obilježavanje stradanja Vukovara “odemo svi zajedno, a ne da pravimo dvije, pet ili šest kolona”. “U Vukovaru se trebamo zajedno sjetiti onih koji su nas branili i obranili”, poručio je Baldasar.

Zapovjednik obrambenog bataljuna u Škabrnji tijekom Domovinskog rata Marko Miljanić čudnim je ocijenio što za stradanje Škabrnje i Vukovara nitko od agresora do sada nije odgovarao. “Škabrnja je i 1944. i 1991. poklana pod simbolom zla – zvijezdom petokrakom“, kazao je Miljanić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predstavnik braniteljskih i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije Ivica Bubić rekao je kako je braniteljska populacija očekivala “malo bolji rezultat Domoljubne koalicije na parlamentarnim izborima”.

Tijekom Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju bit će upriličeno petnaestak događanja – predstavljanja knjiga, izložbe, predavanja, projekcije dokumentarnih filmova.

Izvor: ovdje

 

1 comment

  1. mate.buljuba@gmail.com

    Sinoć je bilo lijepo biti oko u zajedničkoj suzi prolivenoj koja vapi za pravednošću,biti oko koje koje prikuplja
    domoljubne poglede i pohranjuje u dušu zajedništva,biti molitvom pod istim križem pa ga pokloniti nevjernicima.

Odgovori

Skip to content