Plan “krimizacije” Hrvatske – kadrovi Bude Lončara u glavnim ulogama

Možemo li zamisliti reakciju mainstream medija u situaciji da je kojim slučajem Tomislav Karamarko, ili netko iz vrha HDZ-a, pozvao na tajne pregovore Dragu Prgometa ili nekog drugog od zastupnika MOST-a, sve lijepo snimio i plasirao u medije

Možemo-naravno! U tom slučaju uslijedile bi osude i optužbe za nezakonito snimanje, za paraobavještajno djelovanje, za pokušaj nasilnog dolaska na vlast i nikome u takvoj situaciji ne bi palo na pamet u istu košaricu trpati bilo koju drugu stranu, pa tako niti SDP i Zorana Milanovića.

Ipak, kad se Zorana Milanovića i njegovog ministra Antu Kotromanovića zatekne u takvoj prljavoj nepodopštini koja ima za cilj miniranje MOST-a kao političke grupacije, onda urednici medija i njihovi novinari imaju suprotan pristup.

Oljače, drljače, rašete, pejnovići u funkciji “krimizacije” juga Hrvatske

Najbolji primjer takve vrste je jedna gledana politička emisija na javnoj dalekovidnici u koju je zvijezda dječijih emisija, inače blizak Goranu Radmanu i otvoreno sklon SDP-u, s ciljem rasprave o izbacivanju Drage Prgometa, u studio na Prisavlju doveo čak četvero gostiju lijevog političkog svjetonazora. U takvoj situaciji nitko ne treba biti iznenađen što se sva rasprava iznova svede na novi otvoreni pokušaj kriminalizacije i urušavanja HDZ-a te traženje novog vodstva kakvo bi odgovaralo tim istim oljačama, drljačama, rašetama, kolarićkama, bembama ili radmanima.

Više od toga, ipak, čudi količina podvala i otvoreni bezobrazluk u kome se premijera i vladu koja se istaknula nizom aktivnosti koje su dovele do podizanja žičane ograde između Hrvatske i ostatka Europske unije pokušava proglasiti proeuropskom i proameričkom. Da je Zoran Milanović to što razne oljače, drljače i rašete tvrde onda se nikako ne bi moglo dogoditi da njegov opunomoćenik i osoba s dugogodišnjim stažom u Moskvi, Mirko Pejnović, u tehničkom mandatu vlade kopleks Kupari pokušava prodati Rusima.

Kad bi Hrvatska, kojim slučajem, bila uređena i pravna država oni koji su za to plaćeni svakako bi se trebali zapitali nije li ovaj potez potpuno na tragu rusko-srpskih aktivnosti u Crnoj Gori kojima se otvoreno pokušava onemogućiti ulazak ove zemlje u NATO savez te na tom području stvoriti mostobran kakav je Vladimir Putin već uspio stvoriti na Krimu i u Siriji.

Potpuno ista situacija je i sa nastavkom migrantske krize koji će uslijediti i koji niti u jednoj varijanti nema povoljan rasplet za Hrvatsku. Nakon lančane reakcije izazvane očitim pripremama Njemačke za skoro zatvaranje svoje granice, uslijedit će logični potezi Austrije i Slovenije a po domino efektu sasvim je logično da će i Hrvatska morati zatvoriti svoju granicu na Dunavu.

U takvom razvoju situacije sasvim se logičnim čini da će Srbija, Makedonija i Grčka učiniti isto. Međutim, informacije koje dolaze iz Banja Luke daju naslutiti da Milorad Dodik u suradnji s Beogradom priprema i drugi scenarij. Sudeći prema insiderskim izvorima, vlasti Republike Srpske već su pripremile autobuse koji će u slučaju očekivanog scenarija zatvaranja granice na Dunavu migrante prebacivati na tzv. međuentitetsku crtu u južim djelovima BIH čime će migranti biti usmjereni prema Jadranu i tamošnjim turističkim objektima koji su u ovo doba godine prazni.

Upravo u tom kontekstu treba isčitavati i aktivnosti Zorana Milanovića i Mladena Pejnovića oko prodaje turističkog kompleksa Rusima, što je u biti otvoreni pokušaj širenja rusko-srpskog mostobrana u funkciji krimskog, odnosno sirijskog scenarija na ovom djelu Jadrana.

Očito, činjenica što je Hrvatska punopravna članica NATO saveza i EU-a ostacima struktura Budimira Lončara i aktualnoj vlasti premreženoj tim kadrovima ne znači puno.

Kadrovi Bude Lončara i srpski kapital u hrvatskim medijima

Ne znači to očito ništa niti medijskim guruima financiranih od strane aktualne vlasti i “uglednih” gospodarstvenika stasalih u vrijeme politike nesvrstanosti utjelovljene tada u Anti Markoviću a danas u njegovom nekadašnjem najbližem suradniku Budimiru Lončaru.

Da je kojim slučajem drugačije, Nino Raspudić i mnogi drugi, koji su sudjelovali u stvaranju lažnog mita o Dragi Prgometu, nesuđenom Roglić-Radman-Budimirovom šefu HDZ-a i osobi koju su ovih dana pokušali instalirati u Banske dvore, ispričali bi se javnosti zbog serviranih konstrukcija i sudjelovanja u otvorenim pokušajima manipulacija.

Kad bi imao čiste namjere isto bi učinio i Branko Roglić, koji je prema tvrdnjama kruga oko Aleksandra Stankovića, telefonski zvao Gorana Radmana i tražio predizborni termin za Božu Petrova u njegovoj emisiji.

Međutim, očito se takvo što neće dogoditi. Razne oljače, drljače i rašete, stasali pod dirigentskom palicom Dejana Jovića, Gorana Radmana i Nine Pavića, i dalje će težiti nastavku manipulacija, pokušavajući u javnost plasirati razne epove o osobama koje bi Budimiru Lončaru, Branku Rogliću, Stjepanu Mesiću ili Krunoslavu Olujiću odgovarale na čelu izvršne vlasti.

Zašto HDZ-ov PR tim ništa ne poduzima?

Javna je tajna čijim su novcem i s kojim ciljem Ivo Josipović i Budimir Lončar iznova pokrenuli ranije ugašeni Pukanićev Nacional. Javna je tajna i tko je dao novac “posrnulom” Ninoslavu Paviću za pokretanje Telegrama. U isti kontekst treba staviti i informaciju da su upravo Ninoslav Pavić i Michael Ljubas, vlasnik “Dnevnog”, tjednika “7Dnevno” i njihovih podružnica u Beogradu i Sarajevu, među najvećim poreznim dužnicima u Republici Hrvatskoj.

Nema više nikakve dvojbe da iza austrijske Styrije stoji kompanija srpskog medijskog tajkuna i izdavača tabloida ‘Kurir’ Aleksandra Rodića, koji je već preuzeo tvrtku Adria Media Zagreb, hrvatskog izdavača ‘Storyja’, ‘Cosmopolitana’, ‘National Geographica’ i drugih magazinskih izdanja Styrije. Nedvojbeno, Rodićeva je kompanija, zajedno sa hrvatskim tajkunima koji imaju gospodarske interese u Srbiji, ostvarila i potpuni utjecaj na uređivačku politiku ‘24sata’ i ‘Večernjeg lista’. Slična je situacija sa RTL-om i NovomTV a o Goranu Radmanu i njegovoj politici na jedinom javnom emiteru ne treba trošiti riječi.

Ovakav pregled medija najbolji je odgovor na pitanje zbog čega je Zoran Milanović, uz toliki novinarski “support”, toliko insistirao na predizbornom sučeljavanju sa Tomislavom Karamarkom. Nedvojbeno, Karamarko je s potpunim pravom odbio to sučeljavanje ne želeći biti izložen paljbi raznih oljača, drljača, rašeta i stankovića pod dirigentskom palicom Dejana Jovića i Gorana Radmana.

Ključno pitanje je međutim zbog čega Karamarkov PR tim već ranije nije našao načina da diskretno pojasni javnosti o čemu se tu radi, nego je dopustio da se u medijima razviju teze o navodnoj nesposobnosti njihovog šefa i strahu od Zorana Milanovića.
Također, tragikomično i poražavajuće za zdrav razum djeluje i situacija kad medij u vlasništvu jednog od najvećih poreznih dužnika u Hrvatskoj , očito zbog dugova prema Borisu Lalovcu, u javnost putem jeftinog spina plasira dezinormaciju o navodnom pojavljivanju Aleksandra Saše Perkovića u izbornom stožeru HDZ-a. Takvu konstrukciju “zapapre” i fotografijom iz koje se na prvi pogled vidi da osoba na fotografiji liči na mlađeg Perkovića isto onoliko koliko i Pele liči na Mohameda Alija. Oba su naime crnci, kao što su i Saša Perković i osoba na fotografiji bijelci.

perkovic_spin_dnevno

Nedvojbeno, HDZ-ovi PR stručnjaci morali bi naći načina i kvalitetno reagirati na ovakve i slične konstrukcije koje se svakodnevno pojavljuju u medijima. Bez jasnog demantija one se očito “primaju” u djelu javnosti o čemu svjedoči i izborni rezultat. Isto tako, Andrej Plenković bi se morao oglasiti i zamoliti svoje iznenadne medijske promotore da odustanu od spominjanja njegovog imena u kontekstu paraobavještajno-medijskog scenarija kakav je već proveden s Jadrankom Kosor, Milanom Kujundžićem i Dragom Prgometom.

Cilj svih ovih aktivnosti najbolje je ovih dana sažeo jedan od njegovih kreatora Dejan Jović, kada je u svome twiter profilu napisao: Postignut je glavni cilj ovih izbora onemogucen je HDZ da nas vrati u 90-te!

Drugim riječima, onemogućeni smo u povratku srednjo-europskim vrijednostima sadržanim u inicijativi Baltik-Jadran i pokretanju samoodrživog gospodarstva, što su temeljni preduvjeti za izlazak iz rusko-srpskog zagrljaja koji nam i dalje prijeti. Vjerovati je kako će taj scenarij biti onemogućen već kod slaganja vlade ili na sve izvjesnijim ponavljanjem izbora.

Uostalom, upravo zbog toga na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Zagreb ovih dana dolazi i američki dopredsjednik Joe Biden.

Josip Zdunić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content