PRENISKO ČAK I ZA JUTARNJI: Podmukla ateistička podvala vjernicima

Vjernicima u Hrvatskoj, Jutarnji je objasnio da je znanstveno dokazano kako je štetan njihov odgoj. Odgoj treba prepustiti u ruke ateistima, ako želimo dobro svojoj djeci.

Znanstvena redakcija Jutarnjeg lista poslala nam je danas vrlo prljavu parapolitičku poruku, dok politike šute. Tako bi se ukratko mogao prokomentirati današnji tekst u Jutarnjem listu.

 

jutarnji

Vrlo sugestivan naslov – Kakva su djeca vjernika, a kakva ateista, uz napomenu kako će nas rezultati „ovoga istraživanja nemalo iznenaditi“ današnja je poruka ateističkih svećenika JL, vjernicima.

Je li istraživanje, makar objavljeno u Current Biology, na koje se autor „Portal Jutarnjeg lista“ poziva ( kakav je to autor, zašto se prilično siguran rukopis „znanstvene novinarke“ T.R ne autorizira imenom i prezimenom, ili nje osobno ili nekoga iz te kuhinje) dovoljno da se na znanstvenoj, pa čak i na uličarskoj razini izvuče zaključak, kakav možete pročitati u tom vrlo prljavom tekstu.

Ta poruka je vjerodostojna za izvlačenje općih zaključaka, koliko i rezultat ankete da je crveno meso kancerogeno, da Hrvati peru zube jednom tjedno, da je među katolicima u Hrvatskoj najviše ćelavih, oboljelih od raka, pretilih, homoseksualaca, ili da su pripadnici muslimanske religije krvoločni, hindusi prljavi, crnci gluplji od bijelaca.

Za svaku od ovih tvrdnji posve je jednostavno, logično i znanstveno uvjerljivo, lako naći uporište u istraživanju ako će ga netko naručiti i provesti.

Možemo li na temelju kratkoga pregleda objava iz širega kruga navodnih znanstvenih tema u Jutarnjem listu u zadnjih pet godina, zaključiti da su novinari Jutarnjeg lista krivotvoritelji znanosti, jer šalju vrlo često slične poruke hrvatskoj javnosti?

Svašta se može slijedeći logiku „znanstvenih novinara“ JL.

Jednako utemeljena poruka bi bila da su žene nazad dvadeset tisuća godina bile sklonije seksualnim slobodama nego današnje žene, dakle liberalnije, fleksibilnije, preteče suvremenih B.a.B.e ili Antifašističke lige. Mislite da ne? Pa parile su se gdje su stigle bez skrivanja i u nudističkom ambijentu, s mužjakom koji bi prije grupnog seksa priklao suparnika.

Nisu li to sve činjenice iz kojih se može izvući zaključak, utemeljen kao i naslovna poruka da su ateisti dobri i darežljivi, civilizirani, socijalni, a vjernici nisu?

Nadalje, kamo vodi takva poruka?

Zar ne počiva civilizacija na zaštiti određenih principa i stečenih vrijednota? Ako vjernik brani svoje stajalište da je homoseksualni brak neprihvatljiv, da je brak svet i da promiskuitet nije ni human ni dobar, tko je taj autoritet tko takvo ponašanje i stajališta smije znanstveno proglasiti – nazadnim, nepoželjnim, destruktivnim i konačno, koga će to – iznenaditi kako sugerira Jutarnji list?

Ako uzmemo kao poželjnu vrijednost u društvu da je sve moguće i dopušteno, čemu su vjerojatno skloni ateisti, pa utoliko nemaju realnih razloga braniti ni jedno načelo, onda ćemo lako svako drugačije ponašanje i stajalište proglasiti – netolerantnim, nepoželjnim, zadrtim, zaostalim i ukratko nenaprednim.

Kako god stvari analizirali, a pogotovo ako ćemo se pozivati na znanost, jednostavno, društvo u kakvom živimo nije moguće bez pravila i normi na kojima počiva.

I sad je vjernik zloćko, jer poštuje pravila, a ateist je dobrica, jer ih nije spreman zastupati i braniti. Pa je socijalan i fleksibilan. To možemo nazvati i tako, a možemo i potpunom sebičnošću i nebrigom za svoje društveno okruženje. Ovisi kako tko gleda i na temelju kojih saznanja donosi svoje zaključke.

Sramotan, koliko i podmukao tekst. Nedostojan čak i Jutarnjeg lista.

Autor: Marko Ljubić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content