PUTIN PREMA SIRIJI ŠALJE RATNU TVRĐAVU

Stiže moćna krstarica Moskva: ‘Bude li tko opet zaprijetio našim avionima, skinut ćemo ga projektilom’

Turski zrakoplov F-16 u utorak je raketom zrak-zrak oborio ruski Suhoj-24

Rusi su prema Siriji poslali svoju raketnu krstaricu Moskva, koja će čim uoči bilo kakvu prijetnju letjelicama koje sudjeluju u napadima na islamiste reagirati ispaljivanjem projektila. Također, odlučeno je da bombarderi ubuduće neće kretati na misije bez lovaca u pratnji. Iz Kremlja navode i da su do daljnjega prekinuli sve vojne kontakte s Turskom.

——————————-

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da je jedan od pilota oborenog aviona poginuo te da je život izgubio još jedan ruski vojnik koji je sudjelovao u spasilačkoj misiji. Kako prenosi Telegraph, projektilom je pogođen jedan od dvaju helikoptera koji su sudjelovali u spomenutoj spasilačkoj operaciji. Ostatak posade je uspješno evakuiran u vojnu bazu koju Rusi imaju na teritoriju pod kontrolom režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Rusi nisu potvrdili ranija izvješća sirijske opozicije prema kojima je helikopter oboren raketom Tow američke proizvodnje.

——————————-

Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, rekao je u utorak premijer Ahmet Davutoglu opravdavajući odluku svoje vlade da sruši ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni prostor, a o incidentu je Ankara obavijestila i glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti.

“Svi moraju znati da je naše međunarodno priznato pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo sve nužne mjere da se zaštitimo od svakoga tko povrijedi naš zračni prostor ili granice. I nećemo oklijevati ni trenutka”, rekao je Davutoglu.

Turski zrakoplov F-16 u utorak je raketom zrak-zrak oborio ruski Suhoj-24 koji je sudjelovao u operacijama na krajnjem sjeverozapadu Rusije u blizini sirijsko-turske granice.

Ankara tvrdi da je Suhoj povrijedio turski zračni prostor, što Moskva odlučno negira.

Turska je u utorak pismeno o rušenju zrakoplova obavijestila glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i pet stalnih članica Vijeća sigurnsoti, piše agencija Reuters.

Dodaje da se potpredsjednik turske vlade već sastao s otpravnicima poslova Rusije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije te s veleposlanikom Francuske i izviejstio ih da je ruski zrakoplov povrijedio turski zračni prostor.

Deset upozorenja
U međuvremenu su iz Pentagona priopćili da su Turci deset puta upozorili ruskog pilota da krši turski zračni prostor, ali nisu dobili nikakav odgovor, već samo šutnju.

Amerikanci pojašnjavaju da nitko od njihovih ljudi nije svjedočio obaranju zrakoplova, već da su samo putem otvorenih komunikacijskih kanala slušali turska upozorenja na koja nije bilo reakcije s ruske strane.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Odgovori

Skip to content