SDP preko šerifa iz Primoštena želi rasturiti MOST

Iza poruka Stipe Petrine stoji SDP-ova strategija cijepanja zasnovana na ideološkim razlikama među 19 MOST-ovih zastupnika. SDP računa da bi mogao uzeti k sebi 5-6 lijevo orijentiranih

Stipe Petrina (MOST) zasjao je nakratko kao zvijezda dana, istupivši kao slobodni strijelac protiv bilo kakve primisli o koaliciji MOST-a s HDZ-om.

Prvo se prolomila njegova izjava za portal Tris kako on istom napušta Petrova i Prgometa, odluče li koalirati s Tomislavom Karamarkom, da bi na presici malo spustio loptu, poručivši kako MOST ne bi trebao koalirati niti sa SDP-om, te je kao jedinu mogućnost rješenja pat pozicije istaknuo sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bili zastupljene sve političke opcije koje su prošle izborni prag. Treba naglasiti da taj portal financira izdašno Ministarstvo kulture.

No koliko je vlada nacionalnog jedinstva realan scenarij? Istražili smo pozadinu istupa primoštenskog lokalnog šerifa Stipe Petrine, koji je uslijedio nakon što je dio mainstream medija plasirao navodne reforme MOST-a, a koje je kasnije demantirao sam Božo Petrov.

Dakako, riječ je o spinovima, što priznaje i Petrov, a ti spinovi, kako za direktno.hr otkriva naš insider, dolaze s Iblerovog trga.

Iza poruka Stipe Petrine stoji SDP, odnosno njihova strategija miniranja MOST-a zasnovana na ideološkim razlikama među 19 MOST-ovih zastupnika. SDP računa da bi mogao uzeti k sebi 5-6 lijevo orijentiranih MOST-ovaca, s njima i Petrinu, kaže nam naš izvor.

”U MOST-u su pretežito konzervativci, ali i ekonomski reformisti, ekonomski liberali, koji traže rezove i manje poreze, a to je sve ono protiv čega se Zoran Milanović borio u kampanji. Njegova kampanja nema bolnih rezova, sjetimo se samo škara s SDP-ovih plakata, a ovdje, kod MOST-a, je program reformi sadržan u rezanju. To je komplementarno drugačije”, kaže nam insider.

Dodaje kako u SDP-u znaju da ne mogu realizirati taj program jer su cijelu kampanju temeljili na suprotnim premisama. Tako da im preostaje jedino ideološki podijeliti MOST, u čemu bi Milanoviću trebao pomoći Stipe Petrina, koji je svojim osebujnim nastupom u Dalmaciji, ali i šire, stvorio imidž lunatika.

”SDP želi iskoristiti ideološke razlike među zastupnicima MOST-a, uzeti dio lijevih k sebi, dodati manjince, te dva Glavaševa glasa, i tako formirati vladu”, tvrdi naš insider.

Da ovakva vrsta pritiska, kao ni navodi o nuđenju fotelja u SDP-ovoj vladi, Boži Petrovu nisu po volji, dade se iščitati iz njegovog popodnevnog priopćenja.

”Netočne su informacije o navodnim pritiscima kojima sam ja osobno izložen kako bih se priklonio jednoj ili drugoj opciji. U HDZ-u i SDP-u već su jako dobro provjerili i utvrdili s kim imaju posla, tako da znaju da bi im bilo kakav pritisak mogao biti kontraproduktivan”, poručio je Petrov.

U međuvremenu, stigla je i informacija kako HDZ u srijedu započinje pregovore s MOST-om, a u HDZ-u poručuju kako se vesele razgovorima o programskim i drugim reformama.

”Nema govora o raspadu MOST-a”

Razgovarali smo o eventualnom raskolu u MOST-u s jednim manje eksponiranim članom, koji je kategorički odbio nagađanja o raspadu.

”Svašta pišu, ali nema nikakvog raspada na vidiku”, rekao nam je sugovornik, dodajući kako će se više znati sutra, kada bi se novoizabrani saborski zastupnici MOST-a trebali okupiti na sastanku u Zagrebu.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content