Što radi Prgomet – ruši ili spašava Most?

Zašto mislim da je Prgometov odlazak na razgovore s Milanovićem samo igra s Mostom?

Zanimljivo je gledati kako domaći mediji analiziraju posljednje događaje u koaliciji nezavisnih lista Most, a od drveta ne vide šumu, rekao bi narod. Svi se bave samo jednim pitanjem – je li Prgomet prvi srušio Most i koliko će on zastupnika odvesti u SDP. Nikom nije palo na pamet da Prgomet spašava uzdrmane stupove Mosta. Kako je Prgomet svoje kolege u labavom koalicijskom savezu mogao natjerati da ga počmu slušati u trenutku kad je čak i prof Žarko Puhovski priopćenje Bože Petrova ocjenio amaterskim dilentatizmom? Oni koji su bolje upućeni u zbivanja unutar Mosta znaju da je Prgomet neuobičajeno dugo trpio ono što je, teškim riječima ne baš sklon Puhovski, opravdano nazvao amaterskim dilentatizmom.

Ako sam u pravu i ako je ovaj Prgometov samostalni pregovarački izlet bio opomena Mostu, onda moram reći da on to i nije napravio baš najpametnije. Sasvim je jasno da on kao bivši zamjenik predsjednika HDZ-a nije mogao otići kod Karamarka na samostalne pregovore. Više je razloga za to, ali onaj najbitniji je taj da bi mediji već vrištali o tome kako se Prgomet pokunjeno vraća u stranku iz koje je prilično kurčevito izašao. Čovjek kojeg su neki već proglašavali novim premijerom sebi tako nešto nije mogao dopustiti. Dakle, preostalo mu je jedino otići na razgovore s Milanovićem i poslati poruku svojim koalicijskim kolegama, koji su, budimo iskreni i pošteni, za samo dva dana uspjeli pokazati da o politici znaju malo ili nimalo, da je on glavni stup na kojem Most počiva.

Zašto mislim da je Prgometov odlazak na razgovore s Milanovićem samo igra s Mostom? Dragu Prgometa dobro poznajem. Iako se u politici može svašta očekivati, nezamislivo mi je da bi dragovoljac Domovinskog rata koji je napisao bestseler ratnih priča Sakupljači gelera, na vlasti mogao zadržati tipa koji je taj isti Domovinski rat nazivao građanskim i koji je Hrvate okrivljivao za njegov početak jer smo, po Milanovićevim riječima, oduzimali prava Srbima. Pa da su ne znam kakvi razlozi u pitanju i ne znam kakva politička dostignuća, Prgomet kojeg ja poznajem to nikad ne bi mogao napraviti. To ne bi mogao napraviti Pregomet čiji simpatični predizborni video klipić počinje tako da se ujutro bez problema pogleda u ogledalo.

Drago Prgomet kojeg ja poznajem nikad ne bi na tajnim pregovorima naivno sjedio pokraj prozora s kojeg su širom razmaknute zavjese. Ja nisam toliko naivan da vjerujem kako je jedan čitatelj jednom portalu dostavio fotografije Prgometa i Milanovića kako sjede u stanu ministra obrane. Kad bi to bila istina, pola Ministarstva obrane moralo bi još danas biti smijenjeno i potjerano iz službe. Ako netko tako lako može snimati unutrašnjost stana ministra obrane, što je onda sa sigurnošću drugih ljudi u ovoj državi? Tu priču ne pušim.

Stan Ante Kotromanovića nije slučajno izabran za ovaj susret, a ni portal blizak HDZ-u nije slučajno izabran za objavljivanje. Pa tko bi pomislio da će baš Milanović portalu iz suprotnog tabora dostaviti tajno snimljene fotke. To je isto kao kad su hrvatski obavještajci 1987. došli do teksta Memoranduma SANU pa ga nisu dali hrvatskim redakcijama na objavu, nego beogradskim Večernjim novostima, da prikriju trag. Njihovi učenici, a i dio njih samih i danas drmaju hrvatskim službama koje „tajno“ snimaju političare dok razgovaraju. Dakle, uvjeren sam da je Prgomet bio svjestan ili je barem debelo sumnjao da je sve bila navlakuša. Konačno, ovo je nastavak politike SDP-a za rušenje Mosta. Oni su se nakon prvih pregovora s Mostom potrudili da se dozna kako nije bilo rezultata, iako su znali da čelnici Mosta to možda neće htjeti reći HDZ-u.

Prgomet kojeg ja poznajem dovoljno je inteligentan i mudar političar da zna kako na političkoj sceni nije preživio niti jedan političar koji se u dobroj vjeri upuštao u tajne sastanke s Milanovićem. Šef SDP-a je svakom zabio nož u leđa.

Na koncu ostaje pitanje što je onda Prgomet htio postići. Stvari su vrlo jednostavne. Ako već on ne može Most dovesti u red, možda to može Karamarko. Bez Prgometovih 7 ili 8 zastupnika HDZ ne može imati stabilnu većinu. Dakle, Prgomet koji uvijek ima opciju reći da se nije dogovorio niti s Milanovićem, a to onda znači da idemo u nove izbore, na ovaj način želi natjerati i HDZ na popuštanje. Treća opcija je da se Petrov prikloni Milanoviću. To je i onako ono što Prgomet kojeg ja poznajem nikad ne bi želilo napraviti – Milanovića ostaviti na vlasti. Ako Most slijedi politiku Stipe Petrine, Prgomet se ovako lijepo izmakao.

Sve u svemu, ova situacija ima nekoliko mogućih rješenja. Najizglednije je ono po kojem idemo u nove izbore. Druga mogućnost je da se Most s 18 ili 17 zastupnika opet okupi, napravi vlastitu koncepciju pregovora i krene u dogovor s HDZ-om. Prije toga se trebaju zahvaliti Stipi Petrini i još nekome kome se ta opcija ne sviđa. Također trebaju jedni drugima otvoreno reći tko je za što sposoban u toj šarolikoj ekipi. Kako reče profesor Puhovski za zadnje priopćenje Mosta, ovo je bio amaterski dilentatizam. A bilo je to prvo priopćenje kojeg je Petrovu napravila njegova ekipa, bez sudjelovanja Prgometovih ljudi.

Prije nego počnu novi pregovori Boži Petrovu netko treba reći da je Predsjednica Republike izabrana prije 11 mjeseci i da ovoj državi ne treba moderator koji će ujedinjavati političke opcije. Još glasnije netko mu treba poručiti da ovoj državi treba gospodarski zamah, a ne zafrkancija s dvotrećinskom saborskom većinom radi ukidanja županija i uvođenja regija. Da, treba i to napraviti, ali tek kad pokrenemo gospodarstvo i zaustavimo socijalnu katastrofu. Ne vidjeti to baš je amaterski dilentatizam. Skoro jednako velik kao i kad ne vidiš da se velika koalicija može formirati bez malog Mosta, pa baš na tome temeljiš cijelo svoje priopćenje.

Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content