Sumnjivi poslovi Vesne Pusić

Vesna Pusić zacijelo je jedna od najomraženijih osoba u Hrvatskoj pa je tim čudnije da se uvijek nalazi pri samom vrhu piramide vlasti. Možda će nakon čitanja ovih dvaju tekstova (jednog objavljenog na portalu Slobodne Dalmacije čiji dio ovdje prenosimo, a drugog objavljenog u poznatoj knjizi dr. Josipa Jurčevića ‘Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti’), pri tome imajući na umu političko-gospodarsko udbaško podzemlje koje drma i preko ove vlasti očito upravlja Hrvatskom, stvari biti malo jasnije. Evo spomenutih tekstova:

„Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova Lijepe naše, kćerka je Eugena Pusića, koji je za vrijeme NDH bio časnik sudac, a poslije Drugog svjetskog rata radio je kao načelnik Odjela za socijalne poslove Gradskog narodnog odbora Zagreb, a potom kao načelnik odjela i pomoćnik republičkog sekretara za narodno zdravlje i socijalnu politiku NR Hrvatske. Čovjek se, očito, bez problema znao uklopiti i u ustaški i u partizansko-komunistički milje.

Što se tiče same Vesne, ona je prema riječima odvjetnika Željka Olujića završila neku tajanstvenu srednju školu negdje na američkom jugozapadu, što je nije omelo da kasnije postane redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Uz nju se mogu pronaći stotine zanimljivih detalja, ipak, najzanimljiviji su joj djedovi s majčine strane, Danko i Grgo Budislav Anđelinović. Danko Anđelinović, djed po majci Vesne Pusić, bio je istaknuti pripadnik ORJUN-e i četničkog pokreta. Bio je i bliski suradnik četničkoga vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, kojega je osobno Draža Mihailović imenovao komandantom svih četničkih snaga u Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Zapadnoj Bosni, odnosno na području talijanske okupacijske zone u NDH. Tako je Danko Anđelinović postao jedan od istaknutijih velikosrpskih kotača na ovim prostorima za što su ga Karađorđevići nekoliko puta odlikovali.

Njegov stariji brat Grgo Budislav najpoznatiji je po krvavom gušenju pobune hrvatskih domoljuba koji su demonstrirali protiv ujedinjenja sa Srbijom, 5. prosinca 1918. na Trgu bana Josipa Jelačića, u Zagrebu. Po njegovoj zapovijedi, teškim je mitraljezima ubijeno 13 nenaoružanih ljudi. Devetorica su bili domobrani, a četvorica civili. Istom prigodom ranjeno je sedamnaest ljudi. Grgo Budislav Anđelinović poznat je i po suradnji s četnicima tijekom ratnih godina.

Kad se shvati okružje u kojem je odrastala Vesna Pusić, treba li nas čuditi njezino ponašanje poput, primjerice, izjave da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini? Osoba koja je tu laž više puta javno izrekla, danas je ministrica u toj istoj zemlji?! O tempora, o mores!“

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Donosimo vam i drugi tekst, uz dozvolu autora preuzet iz knjige ‘ Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti’, koji jasno govori o mutnim poslovima Vesne Pusić.

„Ministrica Vesna Pusić ima dvije vrste prikrivenih problema koji kao dva teška kamena vise nad njezinom političkom glavom. Prvi problem je ideološki, a povezan je sa šokantnim otkrićem o zatajenoj ulozi njenog oca u Drugom svjetskom ratu.
Naime, nekoliko mjeseci nakon što je V. Pusić došla na moćni ministarski položaj u Vladi RH, medijski je razotkrivena do tada nezamisliva tajna. Objavljeni su dokumenti da je ugledni jugoslavenski komunistički akademik Eugen Pusić bio vojni sudac Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Taj je podatak otvarao i ukazivao na golemi niz pitanja, ne samo o obitelji Pusić nego i o zapanjujućim kontekstima neznanja u kojima se desetljećima živi u Hrvatskoj, jer je akademik Pusić bio jedna od najutjecajnijih i najdugovječnijih naizgled besprijekornih ideološko-intelektualnih ikona jugoslavenskog komunističkog režima.

Nakon kratkog vremena s iole značajnijih javnih pozornica uklonjena je i ta osnovna informacija o Eugenu Pusiću, a nisu se uopće ni pojavila daleko važnija pitanja konteksta. Primjerice, što bi bilo s političkom karijerom Vesne Pusić kad bi se objavila puna istina o djelovanju endehazijskog vojnog suca Eugena Pusića?…

… Prema medijskim istaživanjima, drugi je problem Vesne Pusić u tragu novca. Već tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2009. objavljena je nekolicina podataka o velikom materijanom bogatstvu obitelji Vesne Pusić, koje se u nekretninama proteže od Litve, preko Hrvatske i Velike Britanije do SAD-a. Novinarima su bili posebno zanimljivi razgranati poslovi supruga V. Pusić, Jurgisa Oniunasa koji je kao malo dijete s roditeljima izbjegao iz Litve u SAD. Gospodin Oniunas i tvrtke u kojima je suvlasnik bave se uglavnom različitim vrstama financijskog konzaltinga. Novinari su otkrili da su poslovi tih tvrtki u V. Britaniji bili vrijedni više stotina milijuna funti, no Vesna Pusić je na pitanja novinara izjavila da ne zna podatke o financijskim rezultatima tvrtki.

Gospodin Oniunas je 25-postotni suvlasnik i direktor tvrtke Ascendant koja ima sjedište u Zagrebu, u poslovnoj zgradi Hrvatskog novinarskog doma. Ta tvrtka godinama ima veoma unosne poslove i s hrvatskom državom. Portal dnevno.hr je u ožujku 2013. objavio da tvrtka Ascendant ima podružnice u Srbiji, BiH i Sloveniji te da je V. Pusić i u ranijoj imovinskoj kartici također ‘zaboravila’ navesti vlasništvo svoga supruga nad britanskom tvrtkom Nemora Group.

Na temelju ovih medijskih napisa Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa zaprimilo je niz dopisa u kojima se traži istraživanje toga slučaja te se i oglasilo izjavom kako će i ovom prigodom postupiti sukladno zakonu. O slučaju se pisanom izjavom očitovala i Vesna Pusić, tvrdeći neuvjerljivo kako se prijavom tvrtke u Zagrebu podrazumijevalo da su prijavljene i sve podružnice u okolnim državama. Možda je za V. Pusić to sve samo jedna država.“

Uredništvo

Odgovori

Skip to content