TIHOMIR DUJMOVIĆ: Sprema li se Z4 za Istru?

U pregovorima Mosta sa SDP-om i HDZ-om čuli smo stotinu uglavnom poznatih tema, no fascinantno je kako su mediji kao po komandi prešutjeli jedinu temu koja iskače iz okvira poznatog. Riječ je o IDS-ovu reketarenju SDP-a da Istra po svaku cijenu sutra postane samostalna regija.

Nisu htjeli ići s Milanovićem u koaliciju jer su pretpostavljali da će HDZ pobijediti, a kad su shvatili da im autonomiju na rubu odcjepljenja može dati samo SDP, jer je Milanović spreman prodati i dušu vragu samo da ostane na vlasti, onda su točno pod tim kondicijama pristali dati svoja tri glasa. Za buduću samostalnu Istru koja će jednu ruku trajno držati na kvaki izlaznih vrata!

Hrvatskoj definitivno treba novi teritorijalni ustroj u prvom redu općina, nema razloga ne razgovarati o ekonomičnosti nekog drugog županijskog ustroja, izvan svake sumnje je da treba povećati prihode lokalnoj upravi, ali joj onda i dati veće obveze. I oko svega toga nema osobitih sporenja u cijeloj naciji. No, IDS ne traži to.

IDS traži samostalnu regiju u doslovnom smislu riječi. Ta bi regija trebala imati vlastiti parlament, vlastite prirodne resurse, dakle istarske šume i istarske vode, ona bi imala svog predsjednika i kozmetičku povezanost s ostatkom Hrvatske. Za sada!

Istarske šume i vode

Da se IDS priprema jednog dana za odvajanje od Hrvatske, svjedoči činjenica da oni odbijaju trenutni SDP-ov plan o pet regija po kojemu bi Istra, Kvarner i Primorje tvorili regiju Sjeverni Jadran. To je plan koji je svojedobno izradilo Ministarstvo regionalnog razvoja i nema prigode da šef IDS-a Miletić s gnušanjem ne odbija taj prijedlog. Mi s Rijekom u istoj regiji, ni za živu glavu – gotovo rasistički kliču viđeniji IDS-ovci!

Oni su, naime, već pripremili kompletan plan Istre kao samostalne poludržave koja je zapravo samo formalno dio Hrvatske i po tom planu Hrvatske šume preko noći postaju istarske šume i o njima odlučuje istarski parlament, odnosno IDS, a isto vrijedi za Hrvatske vode!

Plan o istarskoj samostalnosti prokleto je sličan planu Z4 jer se otprilike na toj razini planira autonomija. I sad pogledajte do koje razine se Milanović pretvara u političku zvijer: prije koji tjedan je u intervjuima tvrdio da regionalizacija države ne dolazi u obzir, da su županije optimalno rješenje, da su regije uvod u dezintegraciju Hrvatske. Da bi danas on i cijeli njegov SDP jamčili IDS-u regiju po modelu plana Z4!

I nema medija koji ga o tome nešto pita! Premda do sada nismo nikad čuli da autonomija i regionalizam u novom ustroju države pretpostavljaju predsjednika regije, parlament regije i pretvorbu državnih resursa u regionalne! Nitko nam nikada nije rekao da regije čiji je moderni politički otac Ivo Josipović pretpostavljaju da ćemo imati istarske šume i istarske vode! Nitko javnost nije upoznao s pokličem Ivana Jakovčića: “Istarski parlament je neminovnost!”

I nitko živ nije pitao Božu Petrova je li to regionalizacija za koju se i on zalaže? Ali, to je tako s našom gluhom provincijom: godinama su mediji objavljivali intervjue sa znamenitim talijanskim dizajnerom Missonijem i svaku godinu bi nam objašnjavao koje boje će mu biti veste i džemperi te godine.

Pitanja za Missonija

No, Ottavio Missoni je i umro a da ga ni jedan od plejade velikih hrvatskih novinara što su s njim razgovarali nije pitao: gospodine, objasnite nam što to znači da ste krajem 80-ih postali predsjednik općine Zadar u egzilu, znači li to da vi podupirete iredentističke težnje o “povratku Zadra i otoka Italiji”? Jer u statutu te vaše općine jasno piše:

“Zahtijevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini!”

Zamislite što li je tek Missoni mislio o nama, ovako blesavim i naivnima, izdresiranima da samo ustaštvo prepoznamo kao trenutak kad se aktivira naš slavni antifašizam!

Nitko živ u ovoj našoj gluhoj provinciji nema pojma da je talijanski senator Auridino Agnelli, nakon posjeta okupiranom Belom Manastiru 1993. godine, bio proglašen počasnim građaninom tzv. Republike srpske krajine, a da je istom tom senatoru 1999. Centar za povijesna istraživanja u Rovinju dao specijalnu plaketu za zasluge u radu istog tog centra!

Ima li u ovoj provinciji novinara koji bi o tim i nizu drugih detalja pitao nešto Jakovčića ili vječnog Furija Radina?

Ima li u ovom cehu nekoga tko je pročitao knjigu Duška Večerine “Talijanski iredentizam” u kojoj se detaljno objašnjava uloga IDS-a u talijanskim nastojanjima da rastoči Istru i odvede je u autonomiju kao predvorje odcjepljenja?

Nema, naši su novinari dresirani samo da traže ustaše, sve teže i četnike prepoznaju, a iredentizam zapravo i ne razumiju! I jer su nam mediji takvi, ono što nam se dogodilo s Missonijom dogodilo nam se i s IDS-om. Žurim reći da je to stranka koja je s razlogom kažnjavala nevjerojatnu političku nepismenost HDZ-a koji uopće nije prepoznao istarsku specifičnost, pa je tamo vrtio istu retoriku kao i u Lovreču i na tom humusu je zapravo izrastao IDS.

Što uopće misli Most?

Ali, od uvažavanja istarskih specifičnosti mi smo došli do toga da imamo desetke sela s dvojezičnim natpisima premda u mnogim od tih sela Talijana uopće i nema. Kome smo onda pisali zakon po kojem je za dvojezičnost potrebna nazočnost 33 posto dotične manjine?

Ako, pak, glede ovog plana Z4 za Istru, Božo Petrov minutu prije dvanaest shvati da nemaju svi časne namjere kad govore o potrebi ukidanja županija, pa projekt bude storniran, u Istri već imaju rezervni plan. Najprije će ići na referendum za samostalnost, a ako bude potrebno, kako neki već pišu po istarskim društvenim mrežama, “organizirat ćemo sve moguće akcije neposluha, prosvjeda, a ako treba, dignut ćemo granicu i žicu na Učki”!

A sve je počelo tako nevino, s pričom o europskim vrijednostima i lokalnoj samoupravi… Misli li Most i dalje da je moguće voditi politiku bez ideologije?

TIHOMIR DUJMOVIĆ/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content