U Splitu prikazan film “Moja voljena Hrvatska”

Josip Šimunić: Ako je voljeti Hrvatsku grijeh, neka to bude moj grijeh – U prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u petak, 30. listopada prikazan je film “Moja voljena Hrvatska” redatelja Jakova Sedlara dok je scenarij filma napisao Hrvoje Hitrec.

U samoj dvorani bilo je mnogo istinskih domoljuba i rodoljuba te je atmosfera u dvorani uistinu bila veličanstvena. Ispred Splitsko-dalmatinske županije prikazivanju filma nazočio je dožupan Ante Šošić.

Ispred Hrvatske udruge Benedikt kao organizatora obratio se predsjednik dr. Vide Popović te je moderirao prvim dijelom večeri u kojem se prigodnim riječim obratilo nekoliko govornika.

Prvi se obratio prof.dr.sc. Goran Dodig jedan od studentskih vođa 1971. poznate po Hrvatskom proljeću koje je umnogome utjecalo na događanja tih godina ali i kasnije. Potom se nazočnima obratio Luka Podrug, osoba koja je na svojoj koži itekako osjetila surovost represivnog komunističkog sistema ali i današnjeg nekomunistčkog sustava u kojem se žele uništiti sve tradicionalne vrijednosti.

2015-10-30_20

Podrug je istaknuo važnost povezanosti i jedinstvenosti cijele hrvatske u ovim teškim trenucima za naš narod. Žele nas podijeliti i razbiti ali to im ne smijemo dozvoliti, istaknuo je Podrug nakon kojeg je riječ dobio redatelj ovog odličnog djela Jakov Sedlar. Sedlar se zahvalio svima koji su pomogli i sudjelovali u organizaciji prikazivanja filma ali i svima koji su omogućili da se film napravi. Nakon redatelja Filma Jakova Sedlara nazočnima se obratio i sam Josip Šimunić.

Šimunić se zahvalio Hrvatskoj udruzi Benedikt što je prihvatila i organizirala prikazivanje filma u Splitu. Istaknuo je da živi onako kako je odgojen, a to su domoljubni i katolički duh i nauk.

Sveta misa nedjeljom i molitva pred spavanje u obitelji su nam tijekom odrastanja bili obavezni. Ponosan sam što sam Hrvat i što sam igrao za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Uvijek su me učili da su pokliči U boj i Za dom stari hrvatski pozdravi i ako je grijeh što sam to rekao neka bude moj grijeh, rekao je Šimunić i izazvao gromoglasno oduševljenje okupljenih.

Nakon što su se svi obratili prigodnim riječima prikazan je film koji govori o Josipovu životu, odricanju i ljubavi prema Hrvatskoj i nogometu. Film je životna priča legendarnog hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića koji je 105 puta branio hrvatske boje. U filmu se nalazi mnoštvo nepoznatih ili malo poznatih snimki iz njegovog života i karijere. Svojim izjavama o Šimuniću, ali i o razlozima igranja za Hrvatsku, film značajno obogaćuju osobe poput Modrića, Mandžukića, Srne, Rakitića, Kovača, Kranjčara te nekolicine stranih svjetski poznatih igrača i trenera. Svi oni svjedoče o Josipu kao sjajnom sportašu i čovjeku.

Marijo Popović/HUB

Odgovori

Skip to content