VELIKI OBRAT?! U HDZ-ovoj koaliciji gotovo sigurni da će oni sastaviti Vladu

U HDZ-ovoj koaliciji gotovo sigurni da će oni sastaviti Vladu: ‘Dogodio se ključni preokret, a Milanoviću su propali mnogi planovi…’

– Danas se dogodio ključni preokret, a Milanoviću su propali mnogi planovi – uvjeravao nas je sinoć jedan od čelnika Domoljubne koalicije nakon konzultacija na Pantovčaku. Kakav je to ključni preokret i s koliko mandata raspolaže HDZ-ova koalicija, nitko, međutim, ne želi otkriti. U Domoljubnoj koaliciji vlada zavjet šutnje. Tek nam je jedan od njihovih čelnika, koji je također sinoć bio predsjednice, rekao:

– Imamo više od 59 mandata, i to ne samo jednog više.

Naš sugovornik nije skrivao zadovoljstvo što su, kako tvrdi, propali Milanovićevi planovi da na svoju stranu pridobije zastupnike manjina.

Šok prije konzultacija
– Vjerojatno je danas Milanović doživio šok kad je neposredno prije dolaska kod predsjednice čuo da SDSS-ov zastupnik Rašković ne želi dati potporu lijevoj koaliciji. A nikako mu ne ide niti na ruku niti ti to što su neki predsjednici priznali da se na njih vrši pritisak da se priklone SDP-ovoj koaliciji. Predsjednica je i javno rekla kako su se neki požalili na pritiske. Milanovića bi to moglo skupo koštati jer je upravo on taj koji vrši pritisak – tvrdi naš izvor.

Premda je nakon jučerašnjih konzultacija zastupnica albanske manjine pobjegla od novinara pa nije bilo prilike da ju se pita zašto nije podržala Milanovića za mandatara, u Domoljubnoj koaliciji nas uvjeravaju kako to nije zato što su ju oni vrbovali. Tvrde da nemaju veze niti s time što se jedan SDSS-ovac odmetnuo od odluke stranke da podrže Milanovića.

– I Ermina Lekaj Prljaskaj i Mirko Rašković nisu htjeli dati podršku Milanoviću jer žele podržati onu opciju koja će imati većinu, a nisu sigurni da će to biti Milanović – tvrdi naš sugovornik koji kaže da nema istine niti u napisima da iza albanske zastupnice ustvari stoji Milan Bandić koji joj je financirao kampanju.

– Ma kakvi. Baš suprotno, ona je protiv one albanske struje koju je gurao Bandić – dodaje.

Inače, sinoć na Pantovčaku Domoljubna koalicija zadržala se pola sata, a Hrvatska raste svega pet minuta.

Razlika u vremenu
– Pa nije nam trebalo više vremena. Rekli smo joj da imamo 66 mandata, a ona nama kada će biti drugi krug konzultacija i sjednica Sabora – otkriva sugovornik iz lijeve koalicije. Oko toga kako je tekao drugi dio razgovora postoje dvije verzije. Oba naša izvora potvrdila su da je Kolinda Grabar Kitarović pitala Milanovića imali li još kandidata za mandatara osim njega i Tomislava Karamarka. On joj je na to odgovorio: pa to biste vi trebali znati.

No, prema jednoj verziji ona je uzvratila: Vi ste zasad prvi koji se izjasnio da želi biti mandatar, a prema drugoj je rekla: a što je s Petrovim?

U prilog tezi da predsjednica ipak nije spominjala čelnika Mosta u kontekstu mandatara ide i izjava glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje. On je na naše izravno pitanje je li i Petrov kandidat za mandatara, odgovorio niječno. A također nam je rekao da Petrov takvu ulogu ne bi prihvatio i ako bi mu ju HDZ ponudio.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content