‘Vuci nam sve poklaše, tribalo bi kojega skinit!’

Vukovi harače Zagorom! U zadnje vrijeme samo je na potezu od Dugopolja do Zagvozda u vučjim raljama završilo dvadesetak koza, nekoliko pasa, krava, ždrjebadi i kobila.

U Dugopolju su vukovi nedavno u samo jednom danu zaklali 22 koze, u vlasništvu Miljenka Balića Miće. Po ustaljenom scenariju, zvijeri su najprije odvojile dio stada, koje je kao i svakog jutra u pašu izvela Miljenkova supruga. Odvojeni dio vukovi su neometano tjerali ispred sebe. Kada su dovoljno odmaknuli, kozama nije bilo spasa. Odmah je pronađeno šest lešina i tri naklane koze, dok ostalima nije bilo ni traga.

– Ovo je već drugi slučaj u zadnjih nekoliko godina. Zamislite da imate četrdesetak životinja od kojih živi cijela vaša obitelj i kada vam u samo jednom danu netko uzme više od pola stada.

Jozin bliski susret

Upravo se to meni dogodilo. Došli su nadležni, poslikali, popisali i otišli. I, kako kaže naš narod, izija vuk magarca. Ovo je prešlo svaku mjeru. Vučja populacija je u enormnom porastu, kako i ne bi kada imaju dostatno hrane, a o tome se uredno brinu malobrojni stočari ovoga kraja, a bome i lovci koji vukove hrane psima i divljim svinjama – ojađen je Miljenko Balić.

U nedostatku druge hrane, vukovi sve češće nasrću na pse, uglavnom na lovačke. Tako je nedavno nastradalo nekoliko pasa na području šestanovačke općine. Nakon što su zaklali psa u vlasništvu lovca Mirka Marušića iz Katuna, vukovi su se počastili i ljubimcima Ivana Čaljkušića i Joze Eremuta. Jozo je imao bliski susret sa zvijerima nedaleko od kućnog praga.

– Kada sam pustio psa da se istrči oko kuće, iznenada sam začuo nekakvo cviljenje. Pred mnom se odjednom stvorio vuk keseći očnjake. Uz glasne povike, nekako sam ga uspio otjerati. Poslije sam pokušao pronaći psa, ali bezuspješno. Ne želim ni pomisliti što mu se dogodilo – veli Jozo Eremut.

Na području Vrbine pronađeni su ostaci posavskoga goniča, vukovi su se pogostili i jednom kravom sjeverno od Šestanovca, a nisu zaobišli ni Zagvozd gdje im se na jelovniku našla jedna kobila i ždrijebe.

Jadni moji mufloni

Iskusni lovac Miro Šarić iz Žeževice veli da se događa nešto čudno.

– Nikada ovakvo što nije zabilježeno na našem području. Bilo je povremenih nestanaka životinja i vučjih gozbi, ali ovo sada je prevršilo svaku mjeru. Nema dana da nas netko ne zove zbog toga što su mu vukovi pričinili nekakvu štetu. Ono što zabrinjava jest to da vukovi dolaze do samih kuća, trgaju pse s lanca, a u zadnje vrijeme pojedinci imaju bliske susrete sa zvijerima – zabrinut je Miro, apelirajući na državne institucije da hitno nešto poduzmu.

Iz istog razloga buni se i Stjepan Miro Olujić, koncesionar u državnom lovištu Mosor, kojemu vukovi također čine veliku štetu na divljači, posebno na divljim svinjama i muflonima.

Stočari, lovci i lovozakupnici slažu se kako bi država trebala dopustiti barem sanitarni odstrjel ili, kao što je to slučaj u nekim državama Europske unije, kada se na određenom području zaredaju štete od vukova, vlasti dopuste odstrjel nekoliko jedinki kako bi se ponovno uravnotežio prirodni proces.

MLADEN NEJAŠMIĆ/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content