Zajednička strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru

U Zagrebu je održan regionalni sastanak procesa Brdo-Brijuni na kojemu su se okupili čelnici zemalja jugoistočne Europe. Sastanku, koji su organizirali predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, prisustvovali su svi čelnici zemalja jugoistočne Europe. Počasni su gosti bili američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Biti dio procesa Brdo-Brijuni pomoći će ostvarenju zajedničke strateške vizije Europe, istaknula je Grabar Kitarović, pozdravljajući prisutne na hrvatskom jeziku. Navela je nekoliko točaka na koje se proces treba usredotočiti. Proširenje Unije sredstvo je transformacije država kandidatkinja, a predanost tom procesu koji je i politički i tehnički, valja održati. Regionalnim pitanjima treba se baviti konstruktivno i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Treba raditi i na povezivanju i jačoj gospodarskoj suradnji, uz pozornost na ka energetskoj sigurnosti, rekla je predsjednica. Istaknula je sinergiju procesa Brdo-Brijuni i berlinskog procesa.

Nužan je dijalog između SAD-a, EU-a i jugoistočne Europe. Združeni u jedinstvu solidarnosti i zgroženi činima u Parizu, Libanonu, ili Bamaku, pozvani smo na rješavanje nasilnog ekstremizma koji djeluje na sve nas. Nužna je bolja obavještajna i policijska suradnja. Ohrabrila me predanost podupiranju – vjerujem da smo se obavezali na zajedničku i stratešku viziju Europe koja nije potpuna bez svog jugoistoka, rekla je Grabar-Kitarović. Zatražila je da se prestane rabiti termin Zapadni Balkan. Iako je to tehnički termin, držim da bismo trebali jasno početi ovaj dio Europe oslovljavati onako kakav on jest – jugoistočna Europa, a ne zapadni Balkan, istaknula je. Zbog suočavanja s s terorizmom usredotočili smo se na nužnost europske i transatlantske suradnje. Šaljemo poruku da možemo učiniti više nadograđujući tu suradnju. Hrvatska i Slovenija i dalje će snažno zagovarati države procesa Brdo-Brijuni, završila je svoj govor predsjednica RH.

Biden: Predani smo integraciji regije

Čvrsto smo predani cilju Daytonskog sporazuma: integraciji ove regije u institucionalne strukture Europe, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare. Granice EU-a trebaju objediniti zemlje ovog dijela Europe. SAD je dodijelio više od 130 milijuna dolara državama u regiji za pristupanje NATO-u. Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenije pokazale su da je moguće. Podržavamo članstvo svih zemalja regije u NATO savezu. Pozdravljamo korake Srbije i Kosova prema konstruktivnom dijalogu. EU tu pomaže i to je povijesni korak. Bosna i Hercegovina je primjer zaostajanja u procesu, reforme traju predugo. Narod je zaustavljen jer su vođe prespore. Nadamo se da će napretka biti i u Makedoniji te da će riješiti s Grčkom spor oko imena, kazao je Biden. Istaknuo je važnost suradnje u pitanjima energetske sigurnosti: EU treba ujediniti izvore energije i otvoriti mogućnost pristupa. Ni jedna država ne smije koristiti energiju da bi manipulirala drugima. Biden je govorio i o izbjegličkoj krizi koja je veliko opterećenje za regiju. EU organizira sastanak u Turskoj, a SAD se mora više uključiti. Dali smo više od 4 milijarde dolara za pomoć izbjeglicama iz Sirije. Važna je suradnja o tome kao i o borbi protiv terorizma. Pomagat ćemo EU i nastojati spriječiti ulazak terorista. Radit ćemo provjere bioloških podataka izbjeglica. Vi se žrtvujete u izbjegličkoj krizi više nego mi. Proživjeli ste rat i želite drugima olakšati takve patnje, istaknuo je Biden.

Izjave Donalda Tuska i Boruta Pahora

Ovaj proces je ključan za pomirbu u cijeloj europi. Budućnost zapadnog Balkana je unutar EU-a i ako ostanete predani proširenju EU-a to je bitno za mir i stabilnost cijele regije. U borbi protiv terorizma potrebna je i predanost Turske, SAD-a i afričkih država. Pristup terorizmu mora uključivati borbu protiv ektremizma. EU će borbu nastaviti zajedno s JI Europom i SAD-om. Rušenje ruskog zrakoplova je opasna situacija i svi kanali komunikacije moraju biti otvoreni. Svi se resursi moraju angažirati u borbi protiv takozvane Islamske države, rekao je Donald Tusk. Živimo u svijetu koji treba dobre i poticajne priče kao što je proces Brijuni Brdo. Upravo u vrijeme povećanih sigurnosnih rizika poručujemo – učinit ćeno sve kako bismo ojačali suradnju prema miru, sigurnosti i blagostanju u svjetlu euroatoantskih integracija, izjavio je Borut Pahor.

Zajednička izjava

Za postizanje zajedničkih ciljeva u jugoistočnoj Europi, među kojima su jačanje stabilnosti i sigurnosti, moramo nastaviti jačati transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU te unijeti novu energiju u proces proširenja EU za države kandidatkinje te za one koje žele ući u NATO, jedan je od zaključaka izvanrednog sastanka Brdo-Brijuni procesa kojem je kao glavni gost prisustvovao američki potpredsjednik Joe Biden. Čelnici šest zemalja europskoga jugoistoka te Hrvatske, Slovenije i Austrije složili su se da se otvorenim bilateralnim i regionalnim pitanjima treba baviti konstruktivno, u skladu s međunarodnim pravom i njegovim načelima. Obvezali su se poboljšati gospodarsku suradnju i povezsnost kroz regionalne infrastrukturne projekte, uz posebnu pozornost posvećenoj energetskoj sigurnosti. Dogovoreno je da je nužan redoviti dijalog na operativnoj razini između SAD-a, EU i država jugoistočne Europe u borbi protiv globalnih sigurnosnih ugroza. Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja dosad nezabilježen izazov i s humanitarnig i sa sigurnosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile vanjske granice EU te znatno ublažio migracijski pritisak na države koje su njome pogođene, zaključeno je na sastanku s kojeg je pozvano i na učinkovitija rješenja usmjerena prema rješavanju uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koji utječu na sve države.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content