Započelo 40-satno klanjanje: ‘POKLONI SE KRISTU DA DOMOVINA BUDE KRISTOVA’

U petak je, u Splitu, u crkvici SV. TROJICE na Poljudu (iza Pomorske škole) nakon molitve krunice Božanskom milosrđu i Gospine krunice, te sv. mise (u 16 sati), započelo 40 satno klanjanje za Domovinu pod geslom

“POKLONI SE KRISTU DA DOMOVINA BUDE KRISTOVA”

Sv. misu je u petak predvodio fra Nikica Devčić, a jutarnju sv. misu u subotu s početkom u 8 sati je predvodio prof. dr. don Mladen Parlov, koji je istakao da je ‘malenost’ ljudi glavno oružje u Božanskom planu spasenja, podsjećajući da je sv. papa Ivan Pavao II (Veliki papa) rekao da se najviše oslanjao na molitve bolesnih i ‘neznatnih’.

Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu se nastavlja kroz cijelu subotu, a slijedeću sv. misu će slaviti prof.dr. fra Josip Marcelić s početkom u 19:00 sati, da bi ovo molitveno bdijenje završilo u nedjelju ujutro u 07:00.

Crkva Sv, Trojice je jedna od najstarijih očuvanih starohrvatskih crkava (datirana između 8. i 10. stoljeća i zato kao mjesto ovog 40-satnog klanjanja ima snažno simboličko značenje. Inače, ova mala ali prekrasna građevina šesterolisnog oblika polukružnih apsida nanizanih uokolo nepravilne kružnice postala je jedna od najdragocjenijih spomenika baštine Splita i Dalmacije.

Crkva svete Trojice upisana je u registar najvrjednije spomeničke baštine Republike Hrvatske, nulte kategorije.

Organizacija ovog bdijenja izvedena je u koordinaciji udruga, molitvenih zajednica i pokreta: Legije Srca Isusova i Marijina, Hrvatske udruge Benedikt, Inicijative ‘Moja Domovina’ Berlin, koordinacije štovatelja Božjeg Milosrđa pri splitsko makarskoj nadbiskupiji i dr., a za posao koordinicije gore navedenih udruga najzaslužnije je bila gdja. Božena Grgić

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content