ŽELJKO OLUJIĆ: Ostojić treba odstupiti, linč na Sabadoša spriječiti

Riječ je o prekomjernoj uporabi sile. Policija se ponašala kao jugoslavenska žandarmerija, a ne moderna policija koja čuva red i mir, kaže odvjetnik

Povodom smrti hrvatskog branitelja Darka Pajičića, o pravnim i političkim konotacijama slučaja, upitali samo uglednog zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića.

“Prije svega, ovdje se radi o prekomjernoj uporabi sile. Hrvatska se policija, u ovom slučaju, ponašala kao starojugoslavenska žandarmerija, a ne moderna policija koja mora čuvati red i mir. Koliko sam ja upoznat s tim slučajem, podignuta je kaznena prijava protiv odgovornih osoba. No, ovdje se radi o široj kaznenoj odgovornosti, ne samo protiv policajca koji je nanio teške ozljede koje su rezultirale smrti tog mladog čovjeka. Trebalo bi utvrditi odgovornost i pretpostavljenih, u ovom slučaju ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića. Ako ne da ga se kazneno goni, onda postoji objektivna politička odgovornost. Kada bi on imao imalo srama i čestitosti, trebao bi podnijeti ostavku. Ona bi sada predstavljala simbolički čin jer ova vlada je tehnička. On to neće učiniti zato što se radi o bahatosti koju je ispoljavao u niz slučajeva kada je trebao dati ostavku”, rekao je Olujić.

Pojedinci na društvenim mrežama već huškaju i pozivaju na linč protiv policajca Saše Sabadoša, koji je Pajičiću prilikom okršaja kod ćirilićne ploče na Policijskoj postaji u Vukovaru nanio ozljede. Olujić takvu atmosferu komentira ovako:

“Građanske bi udruge trebale inzistirati da saznamo u kojoj je fazi ta kaznena prijava, ali i kako bismo saznali rezultati obdukcije. Ukoliko je smrt nastupila uslijed ozljeda svakako bi optužbu protiv izvršitelja trebalo pojačati. Uloga građanskog društva je prodrmati i pritisnuti institucije, kako, uslijed nečinjenja, ne bi došlo do ozračja linča”, zaključuje Ostojić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content