ANALIZA: Tko je bliži većini u Saboru – Milanović ili Karamarko?

Ono što Most predlaže nije “velika koalicija”, nego koncentracijska vlada. “Velika koalicija” je oblik suradnje dviju najvećih stranaka, dakle velika koalicija bi bila koalicija HDZ-a i SDP-a, ali bez “mlađih partera”, HNS-a i Laburista s jedne i HSS-a i HSLS-a s druge strane.

O tome se uopće nije razgovaralo, iako bi ta opcija u svakoj konsolidiranoj demokraciji u ovakvoj postizbornoj situaciji bila prva na stolu, komentira za PolitikaPlus politički analitičar aktualnu političku sapunicu.

– To nije “prevara birača”, a takve se koalicijske suradnje definiraju preciznim ugovorima koji su javni, pa svi mogu kontrolirati poštuju li oba partnera takav koalicijski ugovor, ističe Gjenero i dodaje.

– SDP je odbio koncept koncentracijske vlade, ali i princip na osnovu kojeg je Most gradio pregovore. Njihov princip bilo je definiranje ciljeva vlade te dogovor o nestranačkom premijeru konsenzusom partnera. Važnije od toga što su u SDP odbili koncentracijsku vladu je to da i dalje ustraju na tome da Zoran Milanović bude premijer i da traže načina kako osigurati da se većinu u Saboru privoli na takvo rješenje, jasno će naš sugovornik.

– Ni oni ni njihovi partneri ne kriju pritom da su spremni na to da ih podrži dio zastupnika Mosta, dakle da su zainteresirani za raskol treće političke opcije po snazi. Time si zatvaraju prostor za daljnje pregovore s Mostom, pa sada o tome je li odlazak četvoro zastupnika iz Mosta završetak njihova osipanja ovisi ima li šanse da Most i HDZ, uz još dvoje zastupnika, formiraju parlamentarnu većinu, ili Milanović ima šansu odvojiti još dva do tri Mostova zastupnika i tako stvoriti parlamentarnu većinu koju ne bi povezivale nikakve skupne političke vrijednosti, nego interes sudjelovanja u vlasti. Takve koalicije mogu biti vrlo stabilne, jer su klijentelizam i korupcija čvrsta veziva, ali takve koalicije ne mogu provoditi nikakve racionalne javne politike, na kraju će Davor Gjenero.

Autor: Ivan Klarić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content