AUSTRIJSKI I NJEMAČKI MEDIJI Karamarko bi prepustio Petrovu premijersku fotelju i pristao na mjesto potpredsjednika

Peripetije oko konstituiranja Sabora zainteresirale su i medije njemačkog govornog područja. Austrijski Der Standard piše o da se ‘oko pozicije predsjednika Sabora igra poker’, dok njemački Handelsblatt predviđa da su ‘mogući novi izbori’. Der Standard donosi i procjenu analitičara Davora Gjenera koji je rekao kako bi Karamarko pristao na poziciju potpredsjednika vlade, dok bi Boži Petrovu ponudio premijersko mjesto

‘Zadnje dvije runde pokera izgubio je dosadašnji premijer. Zoran Milanović je stavio prevelik ulog vjerujući da može koalirati s nekoliko otpadnika treće stranke po broju mandata (Most). Govori se čak i o podmićivanju. Ali i neki drugi potencijalni koalicijski partneri su skočili u stranu. Situacija se okrenula. Sada se veće šanse pripisuju konzervativnom HDZ-u’, piše Der Standard o postizbornoj drami u Hrvatskoj u tekstu naslovljenom ‘Igranje pokera oko predsjednika parlamenta’. ‘Jedno ostaje jasno: bez Mosta u Hrvatskoj nakon izbora od 8. studenog nije moguće sastaviti vladu.’

Austrijski dnevnik ističe da je Most koalicijama okupljenim oko SDP-a i HDZ-a dostavio upitnike oko reformi te će analizirati dobivene odgovore. ‘No radi se i o pozicijama – aktualno oko one predsjednika parlamenta’, piše Der Standard i ističe da je u igri bilo više kandidata: Josip Leko iz SDP-a, Robert Podolnjak iz Mosta i Željko Reiner iz HDZ-a.

Prenose se riječi analitičara Davora Gjenera koji tvrdi da bi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pristao na poziciju potpredsjednika vlade, a Mostu i Boži Petrovu ponudio premijersko mjesto, uz dodatak kako je Karamarkova pozicija u HDZ-u u međuvremenu poljuljana. S druge strane, HDZ-u bi bilo teško argumentirati zašto bi treća stranka po snazi preuzela premijersku poziciju, ali je jasno i da Most ne bi prihvatio Karamarka kao premijera. Kao potencijalni kandidati za premijera vlade stručnjaka se pak u kuloarima spominju ekonomisti Željko Lovrinčević i Sandra Švaljek.

Njemački Handelsblatt pak prenosi vijest DPA u kojoj se ističe da su se u Hrvatskoj prije oko mjesec dana održali parlamentarni izbori, ali se dvije velike stranke ‘ne mogu dogovoriti s novom trećom snagom’. ‘U parlamentu najmlađe članice EU-a nema većine. 151 zastupnik Sabora u četvrtak se nije mogao dogovoriti oko toga tko treba biti predsjednik parlamenta i tako se konstituirati. To otvara mogućnost novih izbora’, ističe se u Handelsblattu.

Dodaje se kako se bez nove stranke Most ne može sastaviti vlada s obzirom na to da su SDP i HDZ u ‘duboko neprijateljskim odnosima’. ‘Nova stranka Most, koja zagovara korjenite reforme, inzistira pak na koaliciji sve tri strane’, objavio je Handelsblatt.

Izvor: tportal.hr

3 comments

  1. ljubazan

    Ni Hitler nije bio Nijemac,zašto bi trebao hrvat biti onaj tko će ovaj narod odvesti u propast,Javio se Božo Petrov !!

  2. ljubazan

    Korumpirana država,korumpirano pravosuđe,odvjetnici,zdravstvo i policija,dobro došli u Pakao !!

  3. ljubazan

    Sva ova govna bi i rođenu majku ubili,samo da rade to što žele,ovakve sramote nema nigdje u svijetu ali je to za “slučajno nastalu državu”normalno,kao što je to normalno i za većinu retardiranog naroda u ovoj državi !!Koji ništa bolje nisu ni zaslužili,ali na kraju će dobiti to što zaslužuju,t.j. neće biti kažnjeni samo retardi nego i njihovi unuci praunuci i unuci njihovih praunuka !

Odgovori

Skip to content