DAVOR GJENERO: ‘Milanović je protudemokratskim autoritarnim političkim stilom Mostu napravio ogromnu uslugu’

‘Karamarko je pobijedio u postizbornoj utakmici.’

Zoran Milanović svojim je protudemokratskim autoritarnim političkim stilom Mostu napravio ogromnu uslugu: na izbore su oni izašli kao savez neovisnih lista, a iz procesa pregovora izlaze, doduše s četiri zastupnika manje, ali kao politička stranka.

Mediji su posve neopravdano dr. Petrovu i suradnicima pripisivali amaterizam, a pokazalo se da su oni pregovore vodili vrlo profesionalno, komentira najnovije događaje na političkoj sceni politički analitičar Davor Gjenero.

– Najprije su inzistirali na definiranju javnih politika, a nakon toga na strukturi buduće administracije. Na kraju ostaje da se dogovore o personalnom sastavu kabineta i odgovornosti partnera za pojedine javne politike, ili kako to u Mostu kažu, za reforme, ističe Gjenero i nastavlja.

– Dobro je da vrata unatoč svemu drže otvorenima za sve, jer će reformskoj vladi u kojoj nemjeravaju sudjelovati u brojnim situacijama biti nužno potrebna ustavna, dvotrećinska većina, kaže naš sugovornik.

– Karamarko je pobijedio u postizbornoj utakmici zato jer se ponašao racionalno i sukladno demokratskim principima, Nije pokušavao “lomiti” potencijalne partnere, razbijati jedinstvo zastupnika Mosta. Da je koalicija pred vratima bilo je jasno kad je glasnogovornik Mosta Nikla Grmoja izrazio “ekvidistancu” prema SDP-u i HDZ-u i pritom SDP-u spočitao nekorektnost i pokušaj razbijanja Mosta, a HDZ-u rivalitet na lokalnim razinama vlasti. Jasno je da je ovo drugo moguće lako “popeglati”, a da je pokušaj razbijanja stranke s kojom navodno želite partnerstvo jednostavno neoprostivo, naposljetku će Davor Gjenero.

Autor: Ivan Klarić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content