FOXOVA ANKETA: Amerikanci podržavaju Trumpa

Amerikanci podržali Trumpa: 55% anketiranih za zabranu ulaska muslimana u SAD

Sada se očekuje da će i ostali kandidati Republikanaca znatno ublažiti retoriku napada na Trumpa, samim time jer među Republikancima u anketi čak 72% podržava prijedlog.

Unatoč općoj medijskoj hajki u kojoj su brojna poznata lica odlučila glasno istaknuti mišljenje protiv Donalda Trumpa dok su svi ostali bili etiketirani kao ‘rasisti’, mišljenje prosječnog Amerikanca iznenadilo je javnost.

Javnost uz Trumpa, mediji i ‘celebrityji’ protiv

Naime, izjava republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o prijedlogu trenutne zabrane ulaska muslimanskim imigrantima u SAD dok se sustav ne postavi na mjesto, izazvala je salvu kritika u javnosti. ‘Ovo ga u potpunosti diskvalificira iz utrke’ službeno se oglasio Obama pri tome ne propitkujući mišljenje koje je u cijeloj priči zapravo jedino i bitno – ono američkih birača.

Najveća ‘mainstream’ medijska kuća Fox uz podrugljive je komentare ipak odlučila napraviti veliku javnu anketu koja je trebala poslužiti kao ‘prikaz očiglednog’, no zapravo je potpuno šokirala javnost. Naime čak 55% Amerikanca podržava njegovu ideju, a ukoliko je u anketnom pitanju umjesto same ideje naveden ‘Trumpov prijedlog’, popularnost je pala za samo 5% – što u prijevodu znači da su Amerikanci generalno ideološki i politički uz takav zakon.

Demokrati podržavaju ideju ako ne nosi Trumpovo ime

Istina, 45% se i dalje odupire istome, no s obzirom na ogromnu PR kampanju – ova brojka je nemalo iznenadila čitavu naciju. Sada se očekuje da će i ostali kandidati Republikanaca znatno ublažiti retoriku napada na Trumpa, samim time jer među Republikancima u anketi čak 72% podržava prijedlog. Niti kod Demokrata situacija nije nešto radikalno drugačija – 45% ih podržava prijedlog ukoliko ne bi imao veze s Trumpovim imenom.

Ukoliko bi ga se takvim prozvalo, podrška ipak pada na svega 25%. Analitičari smatraju da ovakve tenzije nedvojbeno ukazuju da ljudima daleko više smeta sam Donald Trump i povezivanje s njegovim likom i djelom, nego sama ideja. S obzirom da iza pokolja u San Bernardinu po izvještajima stoje osobe koje su prošle sve sigurnosne točke, Amerikanci više ne vjeruju u sustav provjere i daleko su otvoreniji za potpunu zabranu ulaska izbjeglicama i imigrantima iz arapskog svijeta. Ovo je na koncu veliki vjetar u leđa Donaldu Trumpu.

Autor: Ratko Martinović

Odgovori

Skip to content