HDZ nije predator i bliže je Mostu

Dogovor s cijelim Mostom bio bi bolji odraz volje birača nego da se Most raskoli i tako raskoljen jednu opciju dovede u Banske dvore

HDZ je silom prilika, točnije zbog nedostatka koalicijskog potencijala, otpočetka presedanskog političko-ustavno-pravnog postizbornog dramuleta, bio upućen na dogovor s cjelovitim Mostom. Ta ga je situacija stavila u odnos prema Mostu koji isključuje svaku predatorsku namjeru (za razliku od SDP-a) prema članovima te treće opcije koja je s osvojenih 19 mandata (sada su na 15) izazvala dosad neviđenu pomutnju na političkoj sceni. Budući da HDZ nije predator koji vrbuje Mostove zastupnike, automatski je i u više “prijateljskoj” poziciji, ali i bliže Mostu od SDP-a. Iako šef HDZ-a Tomislav Karamarko službeno još nije rekao da zaista pristaje na nestranačkog premijera, što je uvjet Mosta za dogovor, on to nije ni demantirao jer je to, izgleda, jedna od opcija piše Večernji.

Više je razloga zašto bi Karamarko mogao pristati da ne bude premijer. Prvo, to mu je šansa da dovede HDZ na (kakvu-takvu) vlast nakon četiri godine oporbe. Drugo, bolje mu je i da žrtvuje svoju fotelju nego da SDP ponovno preuzme Banske dvore. Treće, dolazak na vlast HDZ-a u kombinaciji s Mostom karta je i za Karamarkov opstanak u HDZ-u i umirivanje struja koje bi mu mogle raditi o glavi bude li HDZ izborni gubitnik. Kad se odmaknemo od unutarstranačke perspektive HDZ-a, treba analizirati zašto bi HDZ-ov dogovor s Mostom bio bolje rješenje. Budući da ta kombinacija podrazumijeva sve članove Mosta, a ne rasturanje i raskol, ona bi bila više odraz volje birača nego da se Most raskoli i tako raskoljen pomogne jednoj ili drugoj opciji da se useli u Banske dvore. Drugo, HDZ je tri godine pripremao gospodarski program koji podrazumijeva reforme, ali koje se nije usudio prezentirati u izbornoj kampanji. U vladi s Mostom HDZ dobiva izvrstan alibi za provođenje svih reformi na kojima inzistira Most, a imao bi partnera s kojim bi podijelio odgovornost nepopularnih poteza. Treće, vlada koju bi podupirali cijeli Most, Domoljubna koalicija, a u tom slučaju bi pretrčali i manjinci te moguće još koja manja stranka, bila bi stabilnija od one koja bi bila sklepana od raskoljenog Mosta).

Iva Puljić Šego/Vecernji/croative

Odgovori

Skip to content