HDZ-u jasne Milanovićeve namjere oko konstituiranja Sabora

Ako Milanović konstituira Sabor, onda na životu održava nesposobnu i uništavajuću vladu u obliku tehničke vlade, optužio je šef HDZ-a

U vrhu HDZ-a kažu da je namjera Zorana Milanovića, šefa SDP-a, da konstituiranjem Sabora sebe i svoje ministre kao tehničku vladu zaštiti “do besvijesti” i održi na životu pa to smatraju pučem. Jasno im je da Milanović, kako kažu, na silu i na prepad hoće konstituirati Sabor jer u tom slučaju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne može raspisati izbore dok se Sabor ne raspusti i ne može imenovati svoju nestranačku vladu.

Plaće još pola godine?

– Nećemo to dopustiti. I dalje zagovaramo tezu da se većina u Saboru mora rješavati u paketu s vladom, dakle kada bude postojala puna potpora i za sastavljanje vlade. Nećemo sudjelovati u Milanovićevoj lakrdiji u kojoj bi on konstituirao Sabor na “pet minuta”, kako je sam rekao – komentirao je naš sugovornik iz vrha HDZ-a. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko sinoć je nakon obljetnice smrti Franje Tuđmana rekao da vlada provodi puzajući državni udar, a da konstituiranjem Sabora želi produljiti život nesposobnoj i uništavajućoj vladi u obliku tehničke vlade.

HDZ, sazove li predsjednik Sabora Josip Leko novu sjednicu Sabora, neće imati svog kandidata, kažu naši izvori iz HDZ-a. To obrazlažu time da će svog kandidata predložiti kada dogovore i većinu za sastavljanje vlade. Također, ne žele sudjelovati u činjenici da će konstituiranjem Sabora, dogode li se novi izbori, saborski zastupnici koji su kratko vrijeme bili zastupnici imati pravo još godinu dana na punu, odnosno pola plaće.

Upitna sjednica

U HDZ-u su uvjereni kako Milanović neće imati 76 potrebnih ruku za izbor šefa Sabora. Karamarko je sinoć rekao da su vlada i SDP četiri godine lagali i da zašto ne bi i sada lagali da imaju ili mogu okupiti 76 zastupnika. Uvjereni su da Milanovićevo forsiranje konstituiranja Sabora šalje lošu poruku prema Mostu i da su u Mostu to prepoznali. Prvo, to je jasan signal da je Milanović digao ruke od dogovora s tom opcijom i da igra svoju igru. Drugo, ta igra podrazumijeva rasturanje Mosta i preuzimanje nekoliko mostovaca kako bi imao što čvršću većinu u Saboru koja bi mu mogla omogućiti da dobije i status mandatara. U HDZ-u ne sjede prekriženih ruku, nego i oni razgovaraju sa zastupnicima koje Milanović vrbuje na svoju stranu, a poručuju kako razgovaraju i s onima za koje bi se on najmanje nadao. Vjeruju da Milanović neće dobiti potporu u Saboru jer smatraju da se zastupnici neće priklanjati onome tko nema i većinu za vladu. U HDZ-u su stava da ih Milanovićevo ponašanje još više gura u dogovor s Mostom jer bi upravo njih trebao najviše naljutiti SDP-ov pokušaj preuzimanja kontrole kroz Sabor.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content