IVICA CRNIĆ: Sve je u rukama predsjednice RH, Grbin nije u pravu

Kolinda Grabar-Kitarović morat će presjeći, upozorio je bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, ako nitko ne uspije prikupiti 76 podupiratelja

Dan uoči sastanka dviju velikih koalicija s Mostom i konzultacija parlamentarnih stranaka kod predsjednice Klinde Grar Kitarović i dalje nema naznaka da će netko uskoro imati 76 mandata potrebnih za sastavljanje vlade.

Ladislav Ilčić, čelnik Hrasta, protivi se ideji tripartitne vlade, a Milorad Pupovac – sada ne isključuje ni moguću potporu HDZ-u. Stipe Petrina prozvao je Božu Petrova, tvrdi da se politika Mosta kreira izvana, piše HRT.

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić smatra kako nema krize političkog sustava.

‘Teku normalne konzultacije. Ako se pojavi netko sa 76 mandata onda mu predsjednica mora dati mandat za sastavljanje Vlade. Ako ne uspije u 30 dana sastaviti Vladu predsjednica mu može, ali ne mora, dati drugu šansu. Ako i to nakon 30 dana ne uspije, predsjednica treba dati mandat drugoj osobi’, kazao je Crnić. Ustav je tu malo nedorečen, jer nije definirano mora li ta osoba imati 76 mandata, a nema ni određenih rokova”, rekao je Crnić i dodao kako smatra da bi u redu bilo da to iznosi 30 + 30 dana.

Predsjednica će morati presjeći, upozorio je Crnić, ako nitko ne uspije prikupiti 76 podupiratelja.

”Ona nije vezana određenim brojem konzultacija, ali je vezana vremenom – jer odgovara za funkcioniranje državnog sustava. Ustav kaže da u tom slučaju predsjednik imenuje privremenu nestranačku vladu i raspisuje izbore. Tu nema mandatara, predsjednica imenuje nekoga koga smatra da može voditi privremenu vladu po principu: Štef, jel’ bi to htel’ – a onda Štef kaže da hoće. I daljnja imenovanja ministara i zamjenika ministara – sve je u rukama predsjednice’, kazao je Crnić.

A dok se ne nađe ‘Štef’ ostaje otvoreno pitanje Ustavnog suda, jer sutra ističe mandat za čak 5 njegovih sudaca. Crnić se ‘toplo nada’ da će se Sabor konstituirati u razumnom roku i da neće doći do prijevremenih izbora. Tada će se moći dvotrećinskom većinom izabrati 5 sudaca i još dva suca čija su mjesta već prazna.

”Ako se to ne dogodi onda dolazi do krize – Ustavni sud ostaje na 6 sudaca što znači da neće moći obnašati funkciju čuvara ustavnosti zakona i drugih akata”, kazao je Crnić.

Izvor: dirktno.hr

Odgovori

Skip to content