IVICA ŠOLA: A. Merkel – dobrotvor samoubojica

Prije dva tjedna susreo sam se s jednom njemačkom humanitarkom koju sam upitao kako se Nijemci nose s masom izbjeglica koja je došla u njihovu zemlju.

Umjesto širokog elaboriranja, stav prosječnog Nijemca predočila mi je vicem: Nakon što je s obitelji smješten u ugodan stan s plaćenim režijama, dobio oko 300 eura po članu obitelji te još dodatnu pomoć za kupnju kućanskih aparata, novi je imigrant pun zahvalnosti izišao na ulicu.

Zaustavio je prvog čovjeka rekavši: “Vi Nijemci divan ste narod, hvala vam za sve što ste dali mojoj obitelji!” Prolaznik ga pogleda i odgovori: “Oprostite, ali ja nisam Nijemac, ja sam iz Turske.”

Gdje su Nijemci? Rade!

Novi useljenik krene dalje i zaustavi drugog čovjeka i opet ponovi istu zahvalu, no ovaj ga čudno pogleda i odgovori: “Znate, ja nisam Nijemac, ja sam iz Rumunjske.” Imigrant se nije dao obeshrabriti. Prelazeći ulicu ugleda umirovljenicu plavih očiju kojoj priđe i prozbori: “Gospođo, vi Nijemci divan ste narod, hvala vam što ste zbrinuli moju obitelj!” Dama ga pogleda i odgovori: “Znate, ja nisam Njemica, ja sam Talijanka.” Novopridošlica izgubi strpljenje i upita: “Dobro, pa gdje su Nijemci?”, na što Talijanka kratko odgovori: “Nijemci rade.” Ovaj vic kojim se Nijemci sprdaju sa svojom situacijom prestao je biti vic i postao stvarnost. Odlukom Saveznog socijalnog suda svi useljenici iz EU zemalja već nakon šest mjeseci boravka u Njemačkoj, bez obzira na to traže li aktivno posao ili ne (!?), stječu pravo na socijalnu pomoć, što uključuje i stan, oko 300 eura po članu obitelji te razne druge beneficije, što znači de facto financijsko osiguranje egzistencije. I to bez obzira na to radi li se o njemačkim državljanima, useljenicima ili izbjeglicama. Nimalo “ekstremistički” Frankfurter Allgemeine Zeitung u žustrom komentaru među inim tvrdi: “Posljednja sudska instanca stvorila je još jedan poticaj za useljavanje u Njemačku: tko pola godine izdrži, osiguran je za čitav život. Traži li useljenik zaista posao, više uopće nije važno. Platiti moraju općine i gradovi koji su ionako na rubu stečaja zbog izbjeglica iz Sirije i Afganistana.” Nema ni jednog razumnog čovjeka, pa ni u Njemačkoj, koji će se usprotiviti principu solidarnosti s ljudima u nevolji, bili oni nezaposleni, useljenici ili izbjeglice.

Ne boje se stranaca

Niti se boje stranca, niti ga smatraju nižom rasom. No, kada solidarnost prijeđe granice ekonomske održivosti, onda takvo ponašanje postaje nehumano prema onima koji sve to financiraju, a to su porezni obveznici, čeljad koja tvrdo šljaka i nerijetko krpa kraj s krajem da bi zaradila netoplaću koju kao pomoć primi peteročlana useljenička obitelj, a k tome su i podstanari. Premda se ova odluka Saveznog socijalnog suda odnosi na useljenike iz EU zemalja, njemačka javnost stavlja je u istu ravan kao i poruku Angele Merkel izbjeglicama iz islamskih zemalja prema principu svi ste dobrodošli, bez obzira na to bježite li od rata ili ste ekonomski imigranti, poruku koja je zagušila europske granice i dovela do kaosa. Unatoč svemu, Nijemce ne napušta smisao za humor, suprotno stereotipima. Na jednom portalu pojavila se karikatura muslimanke iz Pariza s nikabom, a pokraj nje Angela Merkel. Ispod prve pisalo je “bombaš samoubojica”, a ispod Merkelove “dobrotvor samoubojica”. Uz enigmatski dodatak: Uočite razliku!

Autor: Ivica Šola/Glas Slavonije

Odgovori

Skip to content