IZ MINUTE U MINUTU: Reiner dobio podršku 88 zastupnika, 62 suzdržano, jedan protiv

12: 37 – Krenulo se s izborom Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Nitko se nije javio za riječ te se odmah krenulo s glasanjem o predloženim kandidatima. Od 149 zastupnika, 147 je prihvatilo prijedlog, a dva su suzdržana. Predsjednica povjerenstva je Margareta Mađarić, a potpredsjednica je Gordana Sobol.

12:25 – Željko Reiner obratio se u svojem prvom govoru pred Saborom. Zahvalio je svima koji su za njega glasali, ali i onima koji nisu jer su time pokazali da je Hrvatska demokratska država. Zahvalio se i hrvatskim braniteljima čija je žrtva omogućila ovo postignuće. “Njihova smrt” nije bila uzaludna, parafrazirao je Reiner američkog predsjednika Abrahama Lincolna.
Reiner se zahvalio i svojem prethodniku Josipu Leki, za kojeg kaže da je bio svjestan da je često imao različito mišljenje od onoga koji je morao iznositi. “Time je njegova uloga i služba bila veća” – rekao je Reiner.

Reiner je napomenuo i da će predložiti da se Sabor ponovno zove Hrvatski državni sabor.

“Poštovani, ne smijemo nikada zaboraviti, a posebno u ovo vrijeme kada smo dio EU, da je Hrvatski sabor čuvar vrijednosti i demokracije, i ključna institucija za očuvanje identiteta hrvatskog naroda” – kazao je Reiner.

Reiner je naglasio potrebu izvođenja Hrvatske iz ekonomske krize: “Svi smo svjesni potrebe strukturne reforme i nadam se da ćemo nakon više godina beznađa vratiti hrvatskom narodu osmijeh na lice i njihov ponos. Podjele ne smiju biti kočnica razvitka hrvatskog društva, što ne znači da moramo zaboraviti našu prošlost. Djecu i unuke moramo učiti o prošlosti, ali ne i živjeti u njoj. Uvjeren sam da možemo postići konsenzus o ključnim ciljevima hrvatskog društva, što ne može učiniti samo jedna Vlada i samo jedan saziv Sabora.”

Reiner je napomenuo da zastupnici Sabora, političari, uz veliku moć imaju i veliku odgovornost koju ne smiju zaboraviti, jer građani nemaju izravnog utjecaja na njih. Reiner je završio govor s nadom u svijetlu i bolju budućnost Hrvatske.

Josip Leko nakon toga predao je poziciju predsjednika Sabora.

12.19 – Reiner je u glasovanju dobio 88 glasova zastupnika, 62 je bilo suzdržano i jedan protiv.

12.14 – Predsjedavajući Josip Leko je kazao kako je podnesen prijedlog za izbor Željka Reinera za poredsjednika Sabora.

Leko je naveo da za njegovo izbor postoji 79 potpisa.

Potom je Tomislav Karamarko objasnio odluku, te pozvao sve zastupnike da pokažu zajedništvo izborom Reinera.

12:10 – Josip Leko otvorio je sjednicu Sabora i pozdravio Kolindu Grabar Kiatrović, Stjepana Mesića, Tihomira Oreškovića, Zorana Milanovića, Jasnu Omejec, Branka Hrvatina, Dinka Cvitana, Dragu Lovrića, Josipa Bozanića i mnoge druge uzvanike, među njima i predstavnike religijskih manjina u Hrvatskoj.

11.50 – Kako pišu 24 sata, SDP-ov Ivan Klarin, dok je Petrov davao izjavu novinarima, u prolazu mu je dobacio: “Lažeš Božo, lažeš”.

11.35 – Milanović je, kako Novi list piše, detaljno kolegama ispričao kronologiju pregovora s Mostom, pa i činjenicu da su neki mostovci, koje nije imenovao, prije desetak dana, uoči zadnjeg kruga pregovora, njega nazivali, i to kasno navečer, te da se s njima susreo u svom uredu kasno noću.

Milanović je rekao da o tome može bez kompleksa govoriti jer su sve snimale kamere.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content