Još jedan biskup ‘kapadočanin’

Dolac Donji, malo mjesto u Gornjim Poljicima, ovih je dana dobilo još jednog biskupa, mons. dr. Juru Bogdana, trenutno na službi rektora Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu. Prije četiri godine u Šibeniku je organizirana svečana akademija u čast još jednog Dočanina, biskupa Ćirila Banića, u povodu pedesete obljetnice njegove smrti, koji je od 1951. do 1961. godine bio šibenski ordinarij.

“Zvali su ga hrvatski lav, a na poseban način se borio protiv staleškog udruženja katoličkih svećenika. Uz Alojzija Stepinca bio je ključni hrvatski biskup u očuvanju jedinstva Crkve u Hrvata s Vatikanom, zbog čega je i bio proganjan”, kazao je na akademiji o biskupu Baniću šibenski svećenik don Stipe Perkov.

Vjera čvrsta poput Mosora

Kad je prije jedanaest godina preminula majka don Jure Bogdana, onda je na sprovodnoj misi u Docu Donjem šibenski biskup Ante Ivas govorio kako sad razumije biskupa Banića i njegovu stamenu vjeru, jer se uvjerio među Dočanima s kolikim pouzdanjem, unatoč svim životnim poteškoćama, vjeruju u Boga, s tolikom čvrstinom poput Mosora koji natkriljuje njihovo malo mjesto.

I od kada poznajem don Juru, poznajem ga kao osobu s čvrstom i jasnom vjerom koju je upio s majčinim mlijekom u svome rodnom Docu Donjem. Takav je bio kad sam ga prvi put upoznao, još dok je 1984. godine bio kapelan na župi svetog Nikole u Metkoviću, takav je ostao i svih ovih dvadesetak godina koliko je proveo u Rimu, iz kojeg će se uskoro vratiti u domovinu kao novi vojni biskup u Republici Hrvatskoj.

Upoznali smo se baš na hodočašću mladih 1984. iz Splita u Rim. Don Jure je bio jedan od svećenika koji je s nama putovao, drugi je bio isusovac pater Mijo Nikić. Nakon toga nadbiskup Frane Franić postavio ga je za duhovnika splitskog Sjemeništa, a kako sam u to vrijeme bio bogoslov, često sam s don Jurom i drugim kolegama obilazio po župama u nadbiskupiji gdje je on držao zanosne propovijedi, pozivajući mlade da se odazovu duhovnom pozivu.

Inače je u to vrijeme iz malog Doca Donjeg, kao i susjednog Doca Gornjeg bio veliki broj svećenika, bogoslova i sjemeništaraca, pa smo ih mi u šali zvali “kapadočani”, s osobitim naglaskom, onako kako je to znao izgovarati profesor patrologije na splitskoj Teologiji, danas pokojni don Vlade Jelić, kad bi na predavanjima spominjao oce kapadočane, velike teologe iz prvih crkvenih vremena.

Nesuđeni nadbiskupov nasljednik

Nadbiskup Ante Jurić volio je svećenike porijeklom Poljičane, pa tako i don Juru Bogdana, kojeg je u jesen 1992. godine poslao na studij pastoralne teologije na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu. Providnost je htjela da je nakon nesretne smrti rektora Antona Benvina, na prijedlog hrvatskih biskupa, Bogdan kao pitomac Jeronima koncem 1996. imenovan za rektora Zavoda. Sada iz njega odlazi kao 34. biskup iz reda pitomaca Zavoda sv. Jeronima.

Javna je tajna da je nadbiskup Jurić, kad je godine 2000. bio umirovljen, za svoga nasljednika želio upravo Juru Bogdana. No, to se nije dogodilo, a s time zacijelo ni mogućnost da postane pomoćni splitski biskup. Često ga se spominjalo i kao kandidata za neku od drugih biskupskih stolica, među inim i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Sada dolazi na mjesto vojnog ordinarija i vjerujem da će pridonijeti njegovom razvoju, kao i cjelokupnom ozračju u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Neka ga Bog poživi!

IVAN UGRIN/MISIJA

Odgovori

Skip to content