Kad vladu kroje mediji i špijuni

Pojedini novinari i novine (TV) i ne trude se sakriti svoju pristranost kad je riječ o nadmetanju SDP-a i HDZ-a i nastojanjima jedne i druge strane da preuzmu vlast u zemlji. Činjenice se tumače po principu „Što se babi tilo, to se babi snilo“.

To, naravno, nije ništa novo, a ni odveć čudno. Zapanjujući je, međutim, nagli zaokret u odnosu na onaj tzv. jezičac na vagi, u odnosu na Most koji je stjecajem okolnosti zauzeo mjesto arbitra i ključnog čimbenika u konačnoj realizaciji volje građana izražene na biralištima.

U vrijeme pred izbore i neposredno nakon njih glavnina medija sa simpatijama je prihvatila Božu Petrova i njegovu listu nezavisnih jer se računalo da je će on odvući dio glasova od HDZ-a, razbiti oporbu i tako omogućiti preživljavanje dosadašnje vlade.

O njemu se pisalo i govorilo kao o svježoj pojavi na političkoj sceni, perspektivnom, inteligentnom i poštenom političaru, što on i jest, ali molim, bez pretjerivanja. I sam Tomislav Karamarko je u jednom trenutku uskliknuo: “Glas za Most je glas za SDP”, zabivši tako autogol.

Trojanski konji

No, što je vrijeme više odmicalo, pokazivalo se kako je Petrov zaista ozbiljan, samosvjestan mladi čovjek, koji nije ničiji instrument.

Kalkulacije s njim kao mogućom potporom Milanovićevoj vladi pokazale su se kao račun bez krčmara. Milanović tada počinje razbijati Most, i poput gladnog lava loviti najslabije pripadnike krda.

Ulaz u Mostov tabor vodi preko Drage Prgometa, koji se pokazuje kao pravi trojanski konj, s bogatim Brankom Roglićem u ulozi Odiseja. S Prgometom je Milanović, kako sam kaže, u tri mjeseca razgovarao pedeset puta, ali scenarij bi pokvaren jednim tajnim i brzo otkrivenim zaplotnjačkim sastankom.

Razbijačkoj kampanji pridružile su se još dvije doktorove prijateljice te Stipe Petrina, koji je očito također cijelo vrijeme u dogovoru s Milanovićem za kojega otvoreno agitira i prije njega iznosi identičan prijedlog: premijer Milanović, predsjednik Sabora Petrov, Mostu dva ministarstva.

Razbijanje Mosta ide koordinirano s medijskom diskreditacijom Petrova i njegove ekipe. Sada su oni za iste one koji su ih hvalili najednom nekompetentni provincijalci, politikanti bez programa kojima je jedino do vlasti, izgubljeni u vremenu i prostoru. Prgomet i Petrina, s druge strane, postaju prave zvijezde i moralne vertikale.

Ozna sve dozna

Milanović je računao sa svih osam zastupnika nacionalnih manjina. Pupovac je kao njihov samozvani lider obećao plebiscitarnu potporu. Malo se, međutim, prevario. Albanka je prva okrenula leđa, no pravi šok izazvao je Mirko Rašković, jedan od trojice Srba.

Pupovac je konsterniran: otkud njemu pravo da sam o sebi odlučuje. Prijete mu izbacivanjem iz stranke i čak oduzimanjem mandata. Dio medija ga nastoji prokazati kao lažnog branitelja, a Petrina kao čovjeka sklonog podmićivanju.

Sam Rašković se žali kako mu je od njegovih i glava u opasnosti. U najboljem slučaju mogao bi završiti kao Vuk Branković. Milanović i Pupovac govore o obavještajnom podzemlju pod Karamarko-Brkićevom palicom. Nije isključeno.

Ali, avaj, sam Pupovac na HTV-u izjavljuje kako on točno zna s kim se, kada i gdje Rašković sastajao!? Ozna zaista sve dozna.

JOSIP JOVIĆ/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content