Milanović je spreman na sve, novi izbori koštaju manje nego ovakva vlast

Zoran Milanović pak iz posve sebičnih razloga htio bi da se Sabor konstituira barem na 5 minuta, samo kako bi onemogućio Predsjednicu u obavljanju njezinih Ustavom propisanih dužnosti, kaže Hrstić

Povodom konzultacija i teškoća stvaranja nove vlasti za komentar smo zamolili političkog analitičara, kolumnista i novinara Ivana Hrstića.

Tko zapravo može raspustiti Sabor i raspisati nove izbore?

“U ovom trenutku Sabor nije konstituiran, pa se ne može ni raspustiti. Činjenica je da se već konstituirani Sabor može sam raspustiti, ako se većina zastupnika na to odluči, no to ne znači da je to jedina situacija u kojoj Sabor može biti raspušten. Dakle, Ustav u članku 112. predviđa da je predsjednica u slučaju da se ne uspije oformiti Vlada u skladu sa člancima 110. i 111., (odnosno u slučaju da ne može naći mandatara koji ima podršku većine svih zastupnika, ili pak taj mandatar za svoj kabinet i program kasnije ne uspije dobiti i potvrdu te većine u Saboru) dužna formirati nestranačku prijelaznu vladu i istovremeno raspisati prijevremene izbore. Samim tim činom aktualni saziv Sabora po sili Ustava biva raspušten. Ta nova tehnička vlada služi samo u prijelaznom razdoblju do ponovljenih izbora i mandat joj je, naravno, ograničen”, rekao je Ivan Hrstić.

Pitali smo ga i za komentar na Milanovićevu ideju petominutnog konstituiranja Sabora te činjenicu kako bi tada počele teći privilegije zastupnicima. S druge strane, i ponovljeni izbori bi stajali poreznog novca.

“Zoran Milanović pak iz posve sebičnih razloga htio bi da se Sabor konstituira barem na 5 minuta, samo kako bi onemogućio Predsjednicu u obavljanju njezinih Ustavom propisanih dužnosti, u posve pogrešnom uvjerenju da ona tada neće moći raspisati prijevremene izbore. On jednostavno ne želi poslušati slovo Ustava, uzurpira vlast nakon što mu po sili Ustava mandat nepovratno završava, sve kako bi pokušao doći u priliku sam birati trenutak kad će doći do ponovljenih izbora, ili čak možda u tom trenutku koristiti prednost onoga koji sjedi u Banskim dvorima, vlada neograničenim sredstvima iz džepova poreznih obveznika te za vrijeme kampanje u medijima koristi državnu funkciju. Naravno, nije problem u cijeni ponovljenih izbora, jer ona je svakako niža od cijene ovakve vlasti: zlokobna izjava iz usta samog tehničkog premijera da oni ovako mogu vladati još četiri godine govori da je on spreman na sve. Visoki izvor u Jutarnjem i Novom listu dodatno je podignuo ulog, izjavivši da je vlada kojoj je mandat istekao spremna pri ulasku u Banske dvore fizički onemogućiti nestranačku privremenu vladu koju bi predsjednica u opisanom slučaju prema Ustavu bila dužna oformiti. To ima samo jedno ime: scenarij za državni udar. I predsjednica se mora odlučno postaviti kako bi to onemogućila, što pretpostavlja i da mora neizostavno sazvati sva državna tijela koja brinu o domovinskom sigurnosti”.

Kako komentira izjave Zorana Milanovića o koaliciji s optuženima ili akterima koji su pred suđenjem?

“Očito je to samo traženje još jednog alibija za propast pregovora i prebacivanje krivnje na druge. Sjetimo se da se od njega tijekom kampanje nikako nije mogla iskamčiti izjava da neće surađivati s Glavašem. Niti u SDP-ovim redovima ne nedostaje onih koji potpadaju pod takav opis. Prisjetimo se kako je njegova koalicija na izborima za dubrovačkog gradonačelnika poduprla čovjeka netom osuđenog za zloporabu položaja. A tko zna, možda je to što je rekao Milanović ozbiljno shvaćeno u HNS-u pa su o zbog toga rekli da ne mogu biti članovi te koalicije”, zaključio je Hrstić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content