NOVA TEHNOLOGIJA: Dronovi će uskoro moći letjeti satima?

Tvrtka Intelligent Energy razvila je prototip vodikove ćelije koja će dronovima omogućiti višesatne letove te mogućnost brzog ponovnog punjenja. Bit će predstavljen tijekom sajma ‘CES 2016.’ u Las Vegasu

Kratko trajanje leta i sporo punjenje baterija trenutno su dva najveća praktična problema s kojima se vlasnici dronova susreću (uz nedorečena i neodgovarajuća zakonska rješenja). Unatoč tome, tržište komercijalnih i poslovnih minijaturnih bespilotnih letjelica raste velikom brzinom.

U tvrtci Intelligent Energy tvrde kako imaju rješenje koje trajanje leta može produljiti do nekoliko sati, umjesto tipičnih 20 minuta maksimalno, kao i skratiti vrijeme punjenja sa sat-dva na dvije minute.

‘Ta će kombinacija otvoriti niz novih poslovnih mogućnosti, poput pregleda i nadzora platformi na moru, akcija pronalaženja i spašavanja, zračne fotografije visoke razlučivosti, isporuke paketa…’, kaže Julian Hughes, direktor odjela za potrošačku elektroniku u Intelligent Energy.

Ta je tvrtka tijekom proteklih deset godina surađivala s Boeing Phantom Works na razvoju prvog zrakoplova s posadom i pogonom na gorivu ćeliju te Airbusom na razvoju pomoćne pogonske jedinice. Tijekom proteklih 14 mjeseci zasebno je testirala dronove s gorivom ćelijom i hibridne sustave s baterijom. Za trajanja leta korištena je i kamera, koja je dala stabilnu sliku bez prekida.

Prototip hibridne gorive ćelije bit će prikazan tijekom posebnog događanja ‘Intelligent Energy Embedded World’ u hotelu Venetian u sklopu sajma CES 2016′.

Intelligent Energy infografika

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Skip to content