MARIO POPOVIĆ: Pod parolom REFORMI do udobnih fotelja?

Više od mjesec dana naša zemlja se nalazi u političkom cirkusu u kojemu se više ne zna tko je publika niti tko su sve cirkusanti. Svakodnevno slušamo riječi kao što su reforma,bratstvo i jedinstvo, mandatar, boljitak naroda itd., a zapravo se sve svodi na dolazak do udobnih fotelja, sinekura i položaja vlasti i moći.

To je bila i ostala hrvatska zbilja. Jedna riječ je posebna i najviše se spominje već od predizborne kampanje, a to je riječ REFORME. Reforme ili bilo koja druga riječ koja znači promjenu načina vođenja, upravljanja, funkcioniranja i kadroviranja ili kako bi rekao jedan bivši saborski zastupnik iz Splita korjenite promjene su zaista nužno potrebne u hrvatskoj. Postavlja se pitanje koje su to reforme, kako i tko bi ih trebao provesti te gdje bi se trebale najviše osjetiti. Spominju se stručnjaci, reforme putem ministarstava, nestranački ljudi koji su od 90-ih promijenili nekoliko stranaka različitog svjetonazora itd. Primarno što treba napraviti jest REFORMA ljudi, a to podrazumijeva lustraciju kadra koji je upravljao i vodio odnosno kreirao društvenopolitički život u bivšem jugoslavenskom sistemu te lustraciju pljačkaša imovine hrvatskog naroda, tzv. tajkuna koji su danas uglednici hrvatskoga društva.

Svakako treba podržati inicijativu određenih pojedinaca ili grupacija za pokretanjem reformi koliko god njihove namjere bile upitne i iskrene. Naša zemlja je rekao bih u dubokoj krizi u kojoj nema ni prostora ni vremena za daljnje pogreške. Stoga je nužno da najkvalitetniji pojedinci dobiju priliku i preuzmu odgovornost vođenja svih segmenata našeg društva. Ne smije se dogoditi da se pod parolom provođenja REFORMI dio političke elite koji nas je i doveo u ovu situaciju održi na dobrim pozicijama, u centrima vlasti i moći. Vrlo je izgledno da još uvijek neće biti prilike za one koji svojim radom, znanjem i poštenjem doprinose ovom društvu kao ni za one koji nisu dio određenih elitističkih lobija.

Borba za običnog malog čovjeka, za pravedno društvo, za znanje, sposobnost, odlučnost i moral treba biti vodilja svih onih koji žele preuzeti odgovornost vođenja naše zemlje.

Dragi političari koji želite dobro svojoj zemlji i svom narodu prestanite politizirati, kalkulirati i kadrovirati već učinite napokon ono što je potrebno, a to su kako ih vi nazivate REFORME.

Marijo Popović, mag.iur.

Odgovori

Skip to content