Pogledajte kako izgleda mali Isus u najlipšin jaslicama Dalmacije

POLJIČKI BETLEHEM – Božićni ugođaj u svakoj je crkvi veličanstven, služe se zornice, večernje mise, s posebnom propovijedi u čast najvećeg blagdana, crkve krase božićna drvca, no u crkvi u Trnbusima, malenom mjestu Omiške zagore ili Poljičke kneževine posebno je u ovo predbožićno vrijeme, jer su vrijedni mještani izradili jaslice od čak 25 četvornih metara.

– Dođite i vidite, znamo da ima jaslica u gotovo svim mistima, ali naše su vam stvarno posebne, pripremali smo ih deset dana i sigurno su najveće u cijeloj Dalmaciji, a vjerojatno i šire. Šta ću vam dalje govoriti, dođite i uvjerite se, imat ćete šta vidjeti i pisati – tako nas je u Trnbuse pozvao Drago Tomić, jedan od mještana ovoga malog mjesta kojega s jedne strane čuva Mosor, a s druge Cetina.

111257-238399-jaslice_trnbusi14-201215

Tu na brijegu još od početka prošloga stoljeća stoji crkva svetog Luke evanđeliste, crkva mjesnog zaštitnika, mjesto veselja i tuge, mjesto na kojem se dolazi po duhovnu okrepu, da se čuje riječ Božja. Rekli bismo, poput svake druge crkve, na kraju misnog slavlja mnoštvo svijeta, zajednička molitva, no Trnbušani i Trnbušanke u svojoj crkvi ostaju još i duže jer njihovu crkvu krase predivne jaslice. U desnom kutu crkvenoga zdanja okupilo se staro i mlado, pa se čude, mjerkaju, komentiraju i ponosni su na svoje selo i župu.

A što će selo i župa bez dobrog župnika, kažu nam, oni su zamislili ideju o najvećim jaslicama, a njihov don Domagoj Jelača ideju je rado prihvatio. Kako kažu, kod njih je tek četiri mjeseca i odmah se udomaćio, pa don Domagoja smatraju svojim.

– Ovi ljudi su vam najvažniji, oni su tu bili danima i noćima, a sada kad je sve gotovo naši vjernici s još većim zadovoljstvom dolaze u crkvu, a svi drugi, naši prijatelji, poznanici, dragi gosti, neka dođu u Trnbuse jer ove su jaslice doista posebne – kaže nam mjesni župnik.

To je doista posebno jer na jednom je mjestu pravi poljički Betlehem, sve što čini prave jaslice, tu su Isus i Marija, štalica, tri kralja, replika pravog poljičkog sela, a jaslicama dominira i replika mjesne crkve svetog Luke od pravog poljičkog kamena. I sve drugo donijeli su pa izradili od domaćega materijala, stina je s obližnjeg brda, mahovine, drva iz okolice, no trebalo je sve to smisliti, donijeti i složiti – kaže Petar Stanić, jedan od neumornih graditelja trnbuških božićnih jaslica.

111257-238400-jaslice_trnbusi13-201215

– Sve vam je to zajednički rad, bez zajedništva vam nema ničega, a mi smo vam ovdje, nije da se hvalimo, svi k\’o jedan. Lani smo isto imali jaslice, ali dosta manje i čim su božićne svečanosti završile, odmah smo došli na ideju \’ajmo dogodine napraviti veće jaslice, nek\’ budu najveće u ovom kraju i šire i nek im se svi dive\’ – ushićeno će Petar Stanić.

Ideja se rodila, no trebalo je zasukati rukave, u crkvi se radilo, nosilo, zidalo do sitnih noćnih sati, a noći su u ovom kraju posebno hladne, prsti su se smrzavali, no nisu odustajali. Veliki obol dao je Petar Jurić, on je izradio kamene kućice, a njih ima više od dvadeset u cijelim jaslicama, jer prikaz je to pravog dalmatinskog sela. Tu je i crkva, a na crkvu su posebno ponosni.

– Ovo vam je replika naše mjesne crkve, našeg zaštitnika svetog Luke evanđelista, mislilo se na svaki detalj – kaže jedan od mještana, Drago Tomić.

U pripremi jaslica sudjelovalo je mnogo mještana, bio je tu i 11-godišnji Drago Tomić.

– Ja san vam napravija ovaj put od kamena, sve sam, baš san sritan što ovo imamo u našem selu – veselo će Drago.

Oni koji su iznijeli najveći teret, ali u doslovnom smislu, su Mario i Milan Šarić, Petar Stanić i Jurica Rodić… Oni su i članovi župske klape, jer gdje je blagdan tu su i pjesme. \’U s\’e vrijeme godišta, mir se svijetu naviješta, porođenje djetića od Djevice Marije….\’ odzvanja poznata božićna pjesma crkvom svetog Luke i tako najavljuje najveći blagdan. Među pivačima su dvojica braće, Jurica i Ivan Rodić, obojica su mladi i obojica su ostali u selu, a Ivan se nedavno i oženio. Zato se posla oko priprema jaslica odmah uhvatila novopridošla članica obitelji, supruga Ana Rodić.

111257-238398-jaslice_trnbusi15-201215

– Božićni ukrasi su njezin ručni rad, puno je tu truda uloženo, pogledajte kako lipo svitli, čuva naše jaslice… Ona je uredila ovu jelu, pogledajte, ima osam metara, a tu je i više od dvije tisuće led lampica, sve je to zamislila Ana, ali ona vam danas radi pa nije mogla doći – govori nam Ivan Rodić.

Zasluge itekako pripadaju Ani jer trebalo je božićnu jelku ukrasiti, baš prigodno, da ničega ne bude previše ni premalo, i Ana je uspjela. Zaslužno je tu još puno ljudi, no naši sugovornici riječ prepuštaju vlasti, jer uz onu crkvenu važna je i ova svjetovna, a njihov predstavnik, glavar sela ili predsjednik Mjesnog odbora Trnbusa je Neno Tomić.

– Mi smo vam jedno malo, ali složno selo, puno toga smo do sada organizirali i kad nešto odlučimo, to dovedemo do kraja. Ovi naši vridni momci su vam sve rekli, ne znamo je li tko uspio napraviti veće, ako je, neka je, ali čini mi se da su ovo najveće jaslice izrađene u crkvi u ovim našim krajevima – kaže Neno Tomić.

Cijeli tekst i popratne fotografije pogledajte ovdje.

Odgovori

Skip to content